Markant ondernemerspaar met pensioen: “tijd om te genieten”

nieuws
Frouke Steunebrink en Roelof Bathoorn in MijnWinkel. Foto: Facebook MijnWinkel Haren

Na 23 jaar komt er een einde aan een markante winkel in het centrum van Haren. MijnWinkel gaat eind juni sluiten. Eigenaren Roelof Bathoorn en Frouke Steunebrink (beide 67 jaar) gaan van hun pensioen genieten.

Van horeca naar videobanden

Het paar kwam in 1999 naar Haren na eerst een dorpscafé in het Drentse Lieveren te hebben uitgebaat. Volgens Steunebrink werd het toen tijd voor iets anders, zo zei ze zaterdag in Haren Doet op OOG Radio. Het werd een videotheek aan de Rijksstraatweg in Haren.

Deze zaak, de Cinetheek, werd later uitgebreid met een cd-winkel en bleef in die hoedanigheid tot 2014 bestaan. De opkomst van streamingsdiensten als Spotify en Netflix noopte het duo een switch te maken.

Winkel vol kasten

Een nieuw model werd gevonden in het huidige model van MijnWinkel. In deze winkel staan allemaal kasten, die gehuurd kunnen worden door bijvoorbeeld particulieren en zelfstandigen. Zij kunnen er zaken als tweedehands spullen of bijvoorbeeld eigen gemaakte kunstwerken verkopen. Er wordt huur betaald, als tegenprestatie krijgen de verkopers negentig procent van de omzet van hun kast.

Het leverde Bathoorn en Steunebrink een vaste schare verkopers en klanten op. Dat was tijdens het belletje op de radio goed te merken, want het was hoorbaar druk in de winkel. “Sinds het nieuws bekend is komen er veel vaste klanten nog een keer naar de winkel. We merken het ook aan de verkopers, sommigen hebben al spullen in de aanbieding gegooid”, aldus Steunebrink zaterdag.

Toch nog kringloop

De keuze voor het pensioen was snel gemaakt. “Wij zijn beiden 67 jaar en merkten tijdens de lockdown al dat we het wel prettig vonden om niet te hoeven werken.” Bathoorn heeft bijvoorbeeld paarden aan huis, waar hij zich graag meer mee bezig wil houden.

Als eigenaren van het pand moesten Steunebrink en Bathoorn een huurder vinden. Dat was niet moeilijk. De Rommelmarkt Haren verhuist haar verkooplocatie die nu nog aan de Brinkhorst zit naar de Rijksstraatweg. “Zo blijft het idee toch nog een beetje gelijk”, concludeert een tevreden Steunebrink.

Overigens zijn Steunebrink en Bathoorn niet de enige ondernemers in het centrum van Haren die gaan genieten van hun pensioen. Jacques en Alie Ouwerkerk hadden zaterdag voor het laatst hun brillenzaak aan de Meerweg open. Zij waren dertig jaar actief in hun zaak in Haren.

Luister het hele gesprek met Frouke Steunebrink uit Haren Doet hier terug: