Ludemaborg betrekt vluchtelingenschip bij wijkbarbecue: “Zojuist hebben we de polonaise gelopen”

nieuws
Foto: ingezonden / Nicole Sarolea

De wijk verbinden. Dat is het doel van de buurtbarbecue in de Ludemaborg in de wijk Coendersborg zondagavond. Bij de avond worden voor het eerst de bewoners van het vluchtelingenschip betrokken.

“De stemming zit er goed in”, vertelt Nicole Sarolea van de organisatie rond 20.00 uur. “Je hoort het misschien op de achtergrond, maar er klinkt vrolijke muziek. Zojuist hebben we op islamitische muziek de polonaise gelopen. Heel gezellig. Het sluit aan bij het doel van deze barbecue, namelijk de mensen in onze wijk dichterbij elkaar brengen. En als ik zo een beetje terugblik, dan kan ik dit iedereen aanraden.”

“De opvang van Oekraïners was aanleiding om deze mensen ook een hart onder de riem te steken”
Een buurtfeest in de straat Ludemaborg is niet nieuw, maar de opzet is dat wel. “In de aanloop naar deze avond bedachten we dat er al enige tijd een schip in het Winschoterdiep ligt waar mensen wonen die al geruime tijd een aanvraag hebben lopen om hier in ons land te kunnen mogen blijven. De opvang van de Oekraïners, en de manier waarop deze mensen geholpen werden, waren eigenlijk voor ons de aanleiding om de bootvluchtelingen ook een hart onder de riem te steken. Maar hoe organiseer je zoiets? We hebben contact gezocht met het COA en daar werd het idee heel erg gewaardeerd. En zo ontstond het idee om een barbecue te organiseren.”

“Veel geld ingezameld”
“Het is een succes. Zeker honderd vluchtelingen zijn bij ons aanwezig. En het is geweldig om te zien hoe het omarmd wordt. De afgelopen dagen hebben mensen ook veel tijd besteed in de keuken om lekkernijen te maken die ze vandaag meegenomen hebben. Om het mogelijk te maken heeft de gemeente Groningen een subsidie gegeven maar is er ook in de wijk een inzameling geweest. En er is zoveel gedoneerd dat er geld over is. Daarom hebben we besloten om met het geld dat overblijft een terras aan te leggen bij het schip. Men kan daar nu ook al zitten, maar niet in de schaduw. Dat willen we creëren, in combinatie met wat mooie plantjes.”

Tekst gaat verder onder de foto


De buurtbarbecue trok veel belangstelling. Foto: ingezonden / Nicole Sarolea

Jemen, Ethiopië, Syrië, Turkije en Pakistan
En er ontstaan mooie gesprekken: “We zijn om 16.00 uur begonnen, en de eerste uren zat iedereen kris kras door elkaar. Het heeft hele mooie gesprekken opgeleverd. Ik heb zelf ook een heel multicultureel gevoel gekregen en heel veel geleerd. We hebben mensen te gast uit Jemen, Ethiopië, Syrië, Turkije en Pakistan. Het voelt een beetje alsof ik op vakantie ben in mijn eigen wijk, en dat ik een keer niet via een luchthaven hoef te reizen om andere culturen te leren kennen.”

Tegen gaan van sociale eenzaamheid
De opening van het buurtfeest werd verricht door wethouder Isabelle Diks (GroenLinks). “Zij heeft hele mooie woorden gesproken. Dat deed ze eerst in het Nederlands, later in het Engels. Daarna heeft ze de barbecue aangestoken en vervolgens is ze ook nog een hele tijd gebleven om de tijd en ruimte te nemen om met verschillende mensen in gesprek te gaan. De bedoeling is dat de contacten die vandaag gelegd worden de basis vormen voor een vervolg. In het gebouw van voetbalvereniging Oranje Nassau is sinds kort een ontmoetingspunt gecreëerd in samenwerking met GON Zuid Vooruit, de gemeente Groningen, het Wij-team en de beide voetbalclubs op het sportpark Coendersborg. Het doel van de ontmoetingsplek is bewoners van dit gebied een wekelijks contact en sport-beweegmoment te bieden op dinsdagen van 10.00 tot 13.00. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de sociale basis en wordt ook sociale eenzaamheid tegen gegaan.”

“Het draagt bij aan prettiger samenleven in je wijk”
Sarolea hoopt ook dat het initiatief navolging krijgt in andere wijken en buurten. “Ik denk dat je met initiatieven als dit je wijk of buurt echt dichterbij elkaar brengt. Een mooi voorbeeld. De oudste bewoner in onze wijk had laten weten niet te komen omdat hij dacht dat het hem te druk zou worden. Maar wie kwam toch even langs met zijn rollator? Mensen leren elkaar kennen, jong en oud, mensen uit andere culturen. Ik kan dit iedereen aanraden. Het draagt bij aan prettiger samenleven in je wijk.” Sarolea zegt mensen graag te willen helpen die zoiets in hun wijk op willen zetten. Voor meer informatie en tips kan men via de mail contact zoeken met Sarolea.