Lifelines start nieuw onderzoek naar mentale gezondheid en sociaal gedrag

nieuws
Foto via Lifelines

Alle deelnemers aan het Lifelines-onderzoek ontvangen binnen enkele weken een uitnodiging om aan het Behapp-onderzoek van RUG-onderzoeker Martien Kas mee te doen. Met het onderzoek wil Kas te weten komen hoeveel sociaal gedrag mensen vertonen. 

Kas gebruikt voor zijn onderzoek een smartphone-app genaamd Behapp. Via de app kunnen mensen op een laagdrempelige manier aan het onderzoek meedoen. “Vragenlijsten over sociaal gedrag stellen vaak hele moeilijke vragen, bijvoorbeeld hoeveel mensen je de afgelopen twee maanden gesproken hebt”, aldus Kas. “De app meet op een precieze en vertrouwelijke manier het sociale gedrag van deelnemers zonder dat zij daarvoor iets hoeven te doen. Behalve de app installeren natuurlijk.”

De resultaten uit de app gebruikt Kas om zo accuraat mogelijk te meten hoeveel sociaal gedrag mensen vertonen. Met de resultaten van het onderzoek hopen Kas en andere wetenschappers in de toekomst bij te kunnen dragen aan de behandeling van hersenziekten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer.