KNAW kiest 22 nieuwe leden, van wie twee Groningse hoogleraren

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17987351

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen heeft 22 nieuwe leden gekozen, onder wie twee hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om Maria Antonietta Loi en Dirk Slotboom.

De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Een lidmaatschap is voor het leven. De nieuwe academieleden worden op 12 september geïnstalleerd.

Maria Antonietta Loi is Hoogleraar fotofysica en opto-elektronica. Zij heeft twee wereldrecords op haar naam staan: dat van de best presterende zonnecel, gemaakt met quantumdots en gemaakt met een goedkoop basismateriaal voor efficiënte zonnepanelen. Loi beschikt volgens de KNAW over de perfecte combinatie van creativiteit, visie en kennis die nodig is om de zonnecel van de toekomst te maken. Loi is daarnaast een gepassioneerd en kundig opleider.

Dirk Slotboom is hoogleraar structurele membraanbiologie. Hij is gespecialiseerd in het verklaren en manipuleren van membraantransport in bacteriën en zoogdiercellen. Zo probeert hij stoffen te ontwikkelen die membraantransport kunnen remmen, en uiteindelijk mogelijk als antibioticum kunnen dienen. Bovendien is hij volgens de KNAW een voortreffelijk en meerdere malen bekroond docent.