“Klassieke muziek moet terug op het hoofdpodium”

De klassieke muziek sector moet zich in gaan zetten op een breder publiek. Dat vindt de fractie van de VVD in de Provinciale Staten.

Aanleiding is het signaal dat de gemiddelde bezoekersleeftijd in de sector al jaren aan het stijgen is. “De klassieke muziek is inventief, maar heeft echt een vernieuwingsslag nodig”, vertelt Statenlid Jelmer Hiemstra. “Als je niet langer het brede publiek aanspreekt, moet je kijken hoe je jezelf opnieuw kan uitvinden. In de coronacrisis hebben diverse ensembles laten zien dat ze de koppeling met het jonge publiek kunnen maken door in te zetten op livestreams, een laagdrempelige setting en door samen te werken met andere kunstvormen. Dat is een fantastische ontwikkeling die we vast moeten houden.”

In de provincie Groningen is er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar. “Er ligt nu een grote pot geld om modernisering en innovatie te stimuleren. De sector moet hier zelf mee aan de slag om vervolgens een breder publiek aan te kunnen spreken.” Volgens Hiemstra moet de subsidieregeling leiden tot een groter publiek voor de klassieke sector “Dus orkesten niet alleen met dirigenten in de schouwburg, maar ook met Dj’s en dansers op de poppodia en de festivals.” Het Statenlid wijst als voorbeeld naar samenwerkingen van het Noord Nederland Orkest, NNO, met bijvoorbeeld scholen, Armin van Buuren en Club Guy en Roni.

Deel dit artikel: