‘Grote Kijker’ in Ten Boer wint Kunst op Straatprijs

nieuws
Foto: Kunstpunt Groningen

Het kunstwerk ‘Grote Kijker’ van Herbert Koekkoek heeft de Kunst op Straatprijs 2022 van Kunstpunt Groningen gewonnen.

Kunstpunt Groningen maakte de uitslag van de stemming voor de prijs maandagmiddag bekend. ‘Poort en bank’ van JCJ Vanderheyden in Woltersum en de graffitikunst in de fietstunnel onder de A28 en op een abri in Haren eindigden respectievelijk op de tweede en de derde plek.

De verrekijker van cortenstaal in Ten Boer is met 19 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet. Grote Kijker is gemaakt in 2002 en staat sinds 2005 op een heuvel (de ‘Spottershill’) in het landschapspark van Ten Boer. De lens van de verrekijker is gericht op de stad Groningen en het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ten Boer en Groningen.

Het is het vijfde jaar op rij dat de Kunst op Straatprijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won De Bron van Jon Gardella op het Raadhuisplein in Haren. Het thema van dit jaar was ‘panorama – zicht op stad en ommeland’. Ruim twee weken lang konden Groningers stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken.

Deel dit artikel: