Groot graffitikunstwerk verrijst op muur Backbone: “Een kans die ik met beide handen heb gegrepen”

nieuws
Foto: Quinten van Duuren

Bij het gebouw van Backbone aan de Travertijnstraat wordt sinds maandag druk gewerkt door verschillende graffitikunstenaars aan een groot kunstwerk. Eén van de kunstenaars is Quinten van Duuren.

Hoi Quinten! Waar zijn jullie mee bezig?
“Ik denk dat je kunt stellen dat dit een heel bijzonder project is. Ik ben hier samen met kunstenaars Lucas en Sebastiaan aan het werk. Dat doen we onder begeleiding van de Duitse kunstenaar Jack Lack. Wij hebben allemaal ervaring met het maken van graffitikunstwerken, en ook met het geven van workshops. Maar we hebben geen ervaring met het maken van hele grote kunstwerken op muren. Noordstaat Groningen heeft die mogelijkheid geboden. Eigenlijk kun je dus zeggen dat we onder begeleiding van een ervaren iemand aan het oefenen zijn op een hele grote muur.”

Is het moeilijk om zoiets te maken?
“Het is vooral anders. Omdat het zo groot is maken we gebruik van hoogwerkers. Om die te mogen besturen hebben we een brevet moeten halen. Als je dan de eerste keer omhoog gaat, dan is dat best wel eng. Zeker voor degenen die wat hoogtevrees hebben. Maar op een gegeven moment wen je er aan. Ook omdat je druk bezig bent met je kunstwerk.”

Ik kan me voorstellen dat jullie niet zo maar met spuitbussen in de weer gaan?
“Nee. Het proces begint met het maken van een schets. Wat wil ik maken. Dat is een fase waarbij je heel erg bezig bent met details. Maar als je dan eenmaal op de muur aan de slag gaat, dan merk je dat het op een muur echt anders gaat. Je moet dan bijvoorbeeld ook regelmatig even afstand nemen om te kijken wat het doet. Omdat het zo groot is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wat ga je maken?
“Ik maak een cartoon. En het verhaal daarachter is wel grappig. Als ik een cartoon maak dan krijg ik heel vaak van collega’s te horen dat de figuur dan heel erg op mijzelf lijkt. Dus ik heb nu gezegd, oke, ik ga mezelf maken. Niet tot in detail, maar wel tot op zekere hoogte. En dat is natuurlijk gaaf. Als je de Travertijnstraat in rijdt dan zie je gelijk het kunstwerk. Het kan je niet ontgaan. Ook Sebastiaan en Lucas zitten in het cartoonthema. Sebas maakt een schreeuwende kip en Lucas is bezig met een wekker. De kunstwerken worden verbonden door een stripboekkader, waardoor het lijkt alsof het straks een pagina uit een stripboek is.”

Oefenen in het echt. Mogelijk gemaakt door Noordstaat. Het is denk ik vooral heel bijzonder?
“Het is voor mij altijd een droom geweest om deze vorm ook onder de knie te krijgen. Toen ik deze kans kreeg aangeboden, toen hoefde ik ook geen seconde na te denken. Dat je zoiets mag maken op zo’n grote oppervlakte, onder begeleiding van een ervaren kunstenaar. Ja, ik ben heel blij dat ik dit mag doen. Dat het hier bij Backbone mag, is omdat Backbone een thuis is voor heel veel artiesten die in het gebouw hun atelier hebben.”

De afgelopen periode is een collega van jou, Michel Velt, bezig geweest met een groot kunstwerk in Beijum. Een kunstwerk dat erg in de smaak valt. Kun je zeggen dat graffitikunst meer en meer gewaardeerd wordt?
“Als je tien jaar geleden mensen het woord graffiti toespeelde, dan hadden veel mensen waarschijnlijk de associatie met de graffiti uit de jaren tachtig. Het onderkalken van bruggen en viaducten. Wij laten zien wat je ook met graffiti kunt. Michel heeft in Beijum, maar ook op andere plekken in de stad, een prachtig kunstwerk gemaakt. En dat dat in de smaak valt, dat is geweldig. Met onze kunstwerken maken we de stad mooier.”

Wanneer moet het af zijn?
“Aan het einde van de week. Dus we moeten echt nog even heel hard doorbikkelen. Want zonder gekheid, de hoogwerkers hebben we tot het einde van de week gehuurd. Dus er is ook een bepaalde druk, haha. Maar het komt vast goed. Het is in ieder geval geweldig om te doen, om op zo’n grote oppervlakte te mogen werken.”

Deel dit artikel: