Groningse woningmarkt koelt langzaam af; prijzen en aantal verkopen stijgen minder snel

nieuws

De oververhitte woningmarkt van Groningen lijkt af te koelen. De prijzen van huizen zijn de afgelopen maand minder snel gestegen dan in de maand ervoor. Ook werden er minder huizen verkocht dan in maart. Dat blijkt uit het Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance.

Een woning in de gemeente Groningen was in de april 0,61 procent duurder dan in de maand ervoor. In de provincie als geheel was dat 0,69 procent. Oost-Groningen zorgde ervoor dat de gemiddelde prijsstijging in Groningen iets meer naar de landelijke 0,75 procent trok. Met een gemiddelde prijsstijging van 1,23 procent spande de gemeente Westerwolde de kroon in Groningen.

Ook het aantal transacties nam af ten opzichte van maart en april vorig jaar. Per duizend woningen gingen er in de gemeente Groningen 5,35 van de hand in april. In dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog 6,43. Groningen was niet de gemeente in de provincie waar de meeste woningen werden verkocht in april. Die eer ging naar de gemeente Oldambt, waar per duizend woningen er gemiddeld 5,61 werden verkocht.

Met deze cijfers weerspiegelt Groningen de landelijke trend, waarbij er een kentering te zien is op de woningmarkt. Niet alleen het aantal transacties is al een aantal maanden op rij lager, ook de prijzen vlakken af. Maar aantal gemeenten in Nederland met een gemiddelde prijsdaling groeide deze maand tot 31.