Groninger Museum staat vanaf juli in het teken van kleur: “Voortaan kijk je anders naar kleuren”

nieuws
Foto: Chris Martin via Pixabay

Het Groninger Museum staat vanaf 9 juli in het teken van de tentoonstelling ‘Kleur’. Op de tentoonstelling staan emotie en symboliek centraal.

‘Kleur’ levert een vrolijke selectie op van mode, schilderijen, fotografie, sculptuur en keramiek. Er zullen topwerken te zien zijn van Inez van Lamsweerde, Iris van Herpen, Bruce Nauman, Marga Weimans en van verschillende kunstenaars van De Ploeg. “Het gaat om unieke combinaties van kunst- en gebruiksvoorwerpen die je aan het denken zetten en je kleuren laten voelen. Wat doet de kleuren met jou? Roepen ze emotie op, trekken ze aan, of stoten ze juist af?”, schrijft het Groninger Museum.

“Oranje linken we aan ons Koningshuis”
Kleur is volgens het Groninger Museum van grote betekenis in ons leven. “Al sinds mensen heugenis geven we kleur aan ons lichaam, kleding of voorwerpen. Daarmee krijgen kleuren een betekenis. Zo linken we bijvoorbeeld oranje aan het Koningshuis. Het symboliseert nationale eenheid, wat goed te zien is als straten oranje kleuren tijdens een EK of WK voetbal. In de tentoonstelling sprankelt het oranje in een bevrijdingsrok uit 1945 én in een kunstwerk van de Australische Aboriginal-kunstenaar Jacko Tingiyari Tjakamarra.”

Verrassende combinaties
De tentoonstelling is samengesteld door conservator Nadia Abdelkaui. “Er zijn verrassende combinaties ontstaan. In de rode zaal hangt bijvoorbeeld een portret dat laat zien dat de Groningse adel zich graag in rode chique mantels liet portretteren. Maar rood is ook de kleur van liefde en lust in een foto van Cornelie Tollens. In het werk van Chi Peng is rood onlosmakelijk verbonden met de Chinese cultuur, waar het symbool staat voor geluk en voorspoed. Tegelijkertijd refereert het als nationale kleur aan een onderdrukkend politiek regime.”

Toelichting
In elke zaal zal tijdens de tentoonstelling een toelichting gegeven worden op de betekenis en achtergrond van een kleur. Hoe het bijvoorbeeld wordt gemaakt, welk effect het heeft op je humeur. Al met al ervaar je in de tentoonstelling een unieke kleurexplosie door de grote variatie in stijlen en materiaalgebruik. Voortaan kijk je anders naar kleuren en wat zij met je doen.” De tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 8 januari volgend jaar.