Gemeente Groningen spant de kroon qua tekenbeten

In de afgelopen tien jaar was Groningen de gemeente waar de meeste tekenbeten werden gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nature Today, op basis van tellingen op tekenradar.nl. Met name de voormalige gemeente Haren kende veel tekenbeten.

Hoewel Groningen het absolute hoogste aantal tekenbeten van Nederland kende, bleef het aantal per hoofd van de bevolking relatief laag. Groningen staat daarbij op plek 78 van de 352 gemeenten in Nederland. Schouwen-Duivenland lijkt het grootste risicogebied, want die gemeente staat op plek twee qua absolute aantallen en op de eerste plek qua aantal beten per hoofd van de bevolking.

Volgens Nature Today bijten teken het vaakst in de tuin. Eén op de drie van de anderhalf miljoen tekenbeten in de afgelopen tien jaar vond plaats in een tuin. Het grootste deel van deze tuinen ligt in of bij een bos, maar ook de stad Groningen is opvallend genoeg een plek waar veel tekenbeten worden opgelopen.

Een beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken, een ziekte die kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, gewrichten, het hart en de huid. De kans op ziekte van Lyme na een tekenbeet is op dit moment gemiddeld twee tot drie procent. Dat is afhankelijk van het aantal teken wat de bacterie bij zich draagt waardoor de ziekte wordt veroorzaakt.