Gemeente: ‘geen studenten op straat gezet voor ontbreken van vergunning’

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

“Het is niet onze bedoeling dat er op grote schaal huurders uit woningen worden gezet.” Dat antwoordt de gemeente op vragen van Student & Stad over uithuiszettingen bij het ontbreken van een vergunning.

De fractie maakte zich zorgen over het feit dat studenten uit hun huis kunnen worden gezet omdat de eigenaar geen omzettingsvergunning heeft aangevraagd. De gemeente stelt dat er bij haar geen gevallen bekend zijn van studenten die op straat zijn komen te staan vanwege illegale situaties. Student & Stad meldde dat verhuurders bij een illegale situatie een boete van 7.000 euro moeten betalen, en er daarom voor kiezen om huurders uit huis te zetten.

Volgens de gemeente krijgt de eigenaar van een pand eerst een vriendelijke brief waarin deze wordt verzocht de illegale situatie binnen drie maanden ongedaan te maken. Na deze brief vindt opnieuw een controle plaats en krijgt de eigenaar alsnog twee tot drie maanden de tijd om iets te doen. Ook de bewoners krijgen een brief. Als de illegale situatie daarna alsnog blijft voortbestaan, volgt een dwangsom. De gemeente stelt, steeds rekening te houden met de bewoners van het pand.