Eerste exemplaren boek over bouw Oostzijde Grote Markt uitgereikt

nieuws
Erik Dorsman reikte het eerste exemplaar uit aan wethouder Roeland van der Schaaf en oud-wethouder Paul de Rook - Foto: Henk Tammens (gemeente Groningen)

Bijna 40 architecten, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers, vijf burgemeesters en zes wethouders waren ruim twee decennia actief op een bouwoppervlakte van slechts 170 bij 120 meter voor het project Grote Markt oostzijde. Erik Dorsman schreef er een vuistdik boek over en reikte donderdagmiddag de eerste exemplaren uit aan (oud-)wethouders Roeland van der Schaaf en Paul de Rook.

Het lijvige boekwerk werd gepresenteerd in de Forum Bioscoop. Voorafgaand aan de uitreiking hield schrijver Erik Dorsman een korte verhandeling over de totstandkoming van het boek. Ook Kees de Graaf, de schrijver van het juryrapport voor de prestigieuze Neprom-prijs die de oostzijde van de Grote Markt eerder dit jaar won, voerde kort het woord. De genodigden kregen daarnaast film- en foto-opnames te zien die de geschiedenis van het project verbeelden.

Het boek, getiteld ‘Grote Markt Oostzijde — 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen’, is bedoeld als kroniek rond de ontwikkeling van het 170 bij 120 meter grote terrein. Het werd gemaakt tijdens de afrondende fase van het bouwproject (begin 2019). De ervaring van de betrokkenen vormen de rode draad van het boek en daartoe is een  grote groep projectmedewerkers, ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers, eigenaars en journalisten geïnterviewd. Bijna 40 architecten, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers waren actief voor het bouwproject en daarnaast werkten nog eens tientallen ambtenaren, externe opdrachtgevers, ontwikkelaars en bouwers gedurende twee decennia op verschillende momenten aan de ombouw van de oostzijde van de Grote Markt.

Het 400 bladzijden tellende boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Groningse boekhandels en de Forum-winkel voor 34,95 euro.