Een podcast over Vereniging Volkstuinen Tuinwijck: De Groentjes

De Groentjes. Een podcast over een misschien wel voor veel mensen verborgen stuk groen in de stad Groningen: Vereniging Volkstuinen Tuinwijck aan de Helperzoom. Afgelopen zondag kwam de laatste aflevering van makers Jurgen van Tolie en Marius Kooij online.

Tuinwijck vindt zijn oorsprong in 1913, toen industrieel Jan Evert Scholten bedacht dat het een goed idee zou zijn als de medewerkers van zijn fabrieken beter konden gaan tuinieren in hun vrije tijd dan zich zat te zuipen in de kroeg. Sinds de jaren 60 zit Tuinwijck aan de Helperzoom.

Jurgen heeft sinds vorig jaar een eigen tuinhuisje op het complex en kwam met het idee een podcast te maken: “Marius en ik zijn gewoon rond gaan lopen met een microfoon. Volgens mij zijn gewoon echt oprecht geïnteresseerd hoe mensen hun tuin inrichten, en wat zo’n plek met je doet. Mensen vinden het heel erg fantastisch,” vertelt Jurgen.

Marius had vooraf  niets met volkstuinen en tuinieren: “Ik begreep eigenlijk niet zo goed wat er nou zo mooi aan was. Maar Jurgen zei tegen mij. De verhalen en de passie van de mensen hier wil ik zo graag vangen. En met die verwondering van: wat is er nou zo leuk aan? Met die vraag lopen wij rond over Tuinwijck,” vertelt Marius.

“Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo aan zou slaan. We zijn bij koffietijd geweest, dat was heel leuk. En we zijn getipt door NRC. We waren redelijk overladen en overweldigd daarvan,” aldus Marius. “Er zijn al pondcasttoeristen geweest die hier een rondje hebben gelopen,“ vult Jurgen aan.

De podcast is vrijwel overal te beluisteren.

Deel dit artikel: