Donkere wolken pakken zich samen boven studentenopvang: “Heb je in augustus geen kamer, kom dan niet”

nieuws
In 2018 werden er tenten ingezet om studenten een noodopvangplek te bieden. Foto: Jacob de Vries

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van Wonen is woensdagmiddag heel helder: heb je in augustus geen studentenkamer, kom dan niet naar Groningen. De wethouder reageerde daarmee op vragen van de fracties van Student & Stad en D66.

Fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad: “Het is ieder jaar een terugkerend probleem. Nieuwe studenten komen naar Groningen, en afgestudeerde studenten zijn nog niet vertrokken waardoor er veel te weinig ruimte is om iedereen een plek te geven. We hebben de afgelopen jaren allemaal de verhalen gelezen en de beelden gezien die bij deze problematiek horen. Ik hoop dat het dit jaar niet gaat gebeuren, en ik ben dan ook benieuwd hoeveel plekken er in de noodopvang mogelijk zijn en hoe er gecommuniceerd gaat worden.”

Wethouder Van der Schaaf: “De situatie op de woningmarkt is slechter dan ooit”
Van der Schaaf is helder: “Ook dit jaar zal er nood- en piekopvang nodig zijn. Dat is onvermijdelijk. Maar de situatie dit jaar is ingewikkelder dan ooit. De instroom is onbekend. Elk jaar is dat afwachten hoeveel studenten naar Groningen gaan komen. De situatie op de woningmarkt is slechter dan ooit. En daarnaast hebben we te maken met dat we heel druk op zoek zijn naar plekken voor statushouders en gevluchte Oekraïners. In de praktijk betekent dit dat we nu elk hoekje en gaatje in onze gemeente al benut hebben. De rek is er uit. We zullen het moeten gaan doen met wat we nu qua vastgoed beschikbaar hebben.”

“Heb je in augustus geen plek gevonden, kom dan niet”
Voor het komende studiejaar, dat in september begint, gaat er gewerkt worden met een dubbele bezetting. “In de panden die we gebruiken voor nood- en piekopvang plaatsen we twee personen op een kamer. Dit betekent uiteraard dat de huur dan ook door de helft gaat. Hierdoor kunnen we in totaal 260 extra opvangplekken aanbieden. Nieuw is, is dat studenten die uit het buitenland komen, hier vooraf op in kunnen tekenen. Het is dus niet zo dat je maar naar Groningen komt en je ziet maar, nee, vanuit je thuisland kun je hier op intekenen. Komend studiejaar zullen er geen flexibele plekken zijn omdat de woningmarkt ontzettend beperkt is. Daarom gaan we via de kennisinstellingen en studentenorganisaties communiceren dat wie in augustus geen plek heeft, niet naar Groningen moet komen.”

Gebouw op Zernike dat gebruikt gaat worden voor piekopvang
Voor de lange termijn: “In 2023 willen we dat er op de Zernike Campus een gebouw staat dat structureel gebruikt gaat worden voor piekopvang. Het gaat om een permanente voorziening dat mee kan bewegen. Daarmee lossen we niet alle problemen op, omdat piekopvang ook daarna een onderwerp zal blijven dat zal spelen, maar het gaat wel ontzettend helpen.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Dit baart mij zorgen”
Steven Bosch is verbouwereerd: “U zegt 260 extra plekken. Dat zijn er minder dan de afgelopen jaren, waarbij er ook nog eens nul extra flexibele woningen beschikbaar zijn. Dat baart mij zorgen. Ook de scherpere communicatie, dat lijkt er op dat de gemeente zichzelf ontslaat van de verplichting. Dat klinkt als dat we als gemeente een probleem hebben met het landelijk beleid, we niet genoeg plekken hebben, dus kom maar niet. Dat is een heftige optie. Dat kun je toch niet zeggen? En hoe kun je überhaupt goed studeren terwijl je in de stress zit als je nog geen vaste woonplek hebt?”

Van der Schaaf: “Ik vertel liever ook een ander verhaal”
Van der Schaaf reageert enigszins geïrriteerd: “U draait de zaken om. Er is enorm veel inzet om het probleem op te lossen, maar er is geen zekerheid op huisvesting. En ja, het probleem bestaat al heel lang. En als ik u nu kan vertellen dat we 400 extra plekken in de piekopvang kunnen realiseren, dan zou ik dat met alle plezier met u delen. Maar de ruimte is er niet. Er is geen leegstand, en we hebben hele grote problemen. De 260 extra plekken zijn meer dan vier jaar geleden, en meer zit er niet in. Daarom vinden we het belangrijk om dat ook te communiceren. Om aan te geven dat als je in augustus geen kamer hebt, dat je niet moet komen. Dat voorkomt ook stress als je aan je studie bent begonnen. En ja, ik vertel liever ook een ander verhaal.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “1.500 kamers op Zernike”
Jim Lo-A-Njoe van D66: “Als we naar andere landen kijken, dan zien we dat het eigenlijk heel gebruikelijk is om op een campus te gaan wonen. Dat dit gebruikt wordt als residential living. Een aantal jaren geleden is er een convenant getekend om 1.500 extra kamers op de campus te realiseren. Kan dit ook gerealiseerd worden?

Van der Schaaf: “De ruimte op Zernike is beperkt”
Van der Schaaf: “Op zich wel. Ik vertelde al over het gebouw dat we volgend jaar willen gaan openen en dat puur bedoeld is voor piekopvang. Maar waar je tegen aan loopt bij het creëren van woonruimte op Zernike is dat er veel ruimte lijkt te zijn, maar dat dit eigenlijk maar beperkt is. Ook is het combineren van bestaande programma’s met woningbouw lastig. Daarnaast zullen we altijd afhankelijk blijven van andere locaties in de stad.”

“We hebben een serieus probleem”
Steven Bosch: “Ik kan het maar moeilijk geloven. Dat er maar 260 extra plekken mogelijk zijn.” Van der Schaaf: “Iemand die in de piekopvang zit die gaan we nooit op straat zetten. Dat hebben we ook nog nooit gedaan. Maar de huidige markt is niet ruim, waarbij we, zoals gezegd, ook met andere doelgroepen te maken hebben. Ik ben niet optimistisch. We hebben echt een serieus probleem.”