De Stadswandeling: ‘Een wandeling over de Zuiderbegraafplaats’

Groningers lopen wat af. In de 57e aflevering van de Stadswandeling, bezoeken Beno Hofman en Mirre van de Klok de Zuiderbegraafplaats.

De Zuiderbegraafplaats is een begraafplaats die ligt aan de Hereweg. In 1827 werd de begraafplaats geopend, samen met de Noorderbegraafplaats. De Zuiderbegraafplaats bestaat uit vier verschillende klassen. Wanneer je de begraafplaats binnenkomt, zie je gelijk de eerste klas. Deze graven zijn erg duur, hier liggen dan ook de belangrijkste en rijkste Groningers. Hier ligt bijvoorbeeld de rijksarchivaris Johan Adriaan Feith (1858-1913).

In deze aflevering bespreken Beno en Mirre verschillende verhalen achter de graven die op de Zuiderbegraafplaats liggen. Zo wordt het grafmonument van Willem Albert Scholten besproken, het verhaal van verzetsstrijder Louis René Swaagman en het graf van de grootouders van Beno.

Volgende week bezoekt het duo de Haddingestraat.