“Dat er mensen zijn die geen enkele waarde hechten aan natuur, dat verontrust mij nog het meeste”

nieuws
Foto: Reiner Hartog / Natuurmonumenten

De fractie van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad is geschrokken van het nieuws dat er maandagavond brand heeft gewoed in een iconische wilg op Kardinge.

“Ik schrok me gisteravond dood toen ik het nieuws hoorde”, vertelt raadslid Terence van Zoelen van de partij. “Ik woon zelf in Beijum en ga op mooie dagen regelmatig naar de boom om er lekker te lezen. Je hebt er een prachtig uitzicht op Garmerwolde. Dat de boom zwaar is aangetast door de brand is een verschrikkelijk verlies, ook voor de dieren die in en bij de boom verbleven. Ook in onze fractie is er geschokt gereageerd.”

“Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen?”
Van Zoelen vertelt verder: “De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar brandstichting kan niet worden uitgesloten. Ik denk dan, hoe kun je het in je hoofd halen om zoiets te doen? Je hebt dan sowieso heel weinig binding met de natuur. Dat er mensen zijn die geen enkele waarde aan natuur hechten, dat verontrust mij misschien ook nog wel het meest. En wellicht moeten we daar als partij wel actie op ondernemen.”

“De waarde van een iPhone of iPad lijkt tegenwoordig groter dan een boom”
Het raadslid wil de komende periode in gesprek met Natuurmonumenten om een volledig beeld te krijgen. Als het gaat om mogelijke acties, dan denkt Van Zoelen wellicht aan educatie. “Les geven op scholen, of aan ouders, over het belang van natuur inderdaad. Hoewel daarbij wel gezegd moet worden dat scholen over hun eigen lesprogramma gaan. Maar ik denk inderdaad dat het belangrijk is dat jonge mensen wordt bijgebracht wat natuur is. Het is niet iets wat doods is. De waarde van een iPhone of een iPad lijkt tegenwoordig groter, dan een mooie boom die er al generaties staat. En wij willen inderdaad op onderzoek uitgaan hoe we onze natuur kunnen beschermen. Wellicht dat we daar op politiek vlak ook iets mee kunnen.”

“Het is een schok”
Het is Van Zoelen ook niet onopgemerkt gebleven dat de brand in de wilg het gesprek van de dag was. “Het is een schok voor heel veel mensen. Het is eeuwig zonde. Ik hoop dat de politie aanwijzingen kan vinden wat er gebeurd is, en wie daar voor verantwoordelijk is of zijn. Mocht het brandstichting zijn, dan hoop ik dat men berouw krijgt en zelf naar de politie stapt.”