Vandalen steken iconische wilg in brand op Kardinge: “Dit is zo ontzettend doodzonde”

nieuws
Foto: Roelf Mulder

De iconische wilg aan de Noorddijkerweg op Kardinge is maandagavond in de brand gestoken. Natuurmonumenten spreekt van een drama.

De melding van de brand kwam rond 18.50 uur bij de brandweer binnen die daarop een tankautospuit ter plaatse stuurde. “De gemeente Groningen en wij als Natuurmonumenten zijn ook ter plaatse”, vertelt boswachter Bart Zwiers. “De schade is zo groot dat we de boom terug gaan snoeien waarmee we hopelijk de stam kunnen behouden. De brandweer koelt de boom om de tien minuten, waarbij we zien dat het vuur aan het doorsmeulen is in de stam. Door de boom terug te snoeien hopen we dat de stam mogelijk in de toekomst weer uit kan lopen.”

Omtrek van zeven meter
Zwiers spreekt van een drama. “Kardinge is een relatief jong gebied. Deze wilg komt uit de periode dat het nog geen gebied was van ons. Het is één van de weinige oude bomen die er stonden. En als je de wilg ziet, dan weten veel mensen over welke boom ik het heb. Hij heeft een omtrek van zeven meter. Dat is gigantisch. Hij is zo breed geworden omdat hij vroeger is afgezet. Dat deed men vroeger. Het gevolg is dat de wilg dan uitloopt in verschillende stammen. Daarom is de boom zo groot geworden.”

Politie
De brand is naar alle waarschijnlijkheid aangestoken: “Hoe haal je het in je hoofd? Dit is echt doodzonde. Er zijn zoveel mensen die van deze boom genoten. Die er mee op de foto gingen. En de schade is groter. Er zat ook een bijennest in. Dat nest is ook door de brand verwoest.” De politie is inmiddels een onderzoek gestart. Mensen die iets gezien hebben, of die meer informatie hebben, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900 88 44.

De brand in de boom leidt tot diverse boze reacties.

Foto: Natuurmonumenten
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl