CDA Groningen wil einde aan juridische uitweg voor verhuurders van snikhete woningen

Verhuurders in Groningen moeten door de gemeente worden verplicht om extreme hitte in woningen aan te pakken. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van het CDA vrijdagmiddag.

Volgens de fractie maken Groningse bewoners van kleine woonruimtes, voornamelijk studentenkamers en sociale huurwoningen in de binnenstad, zich opnieuw op voor bizar hoge temperaturen. Tijdens voorgaande zomers werden deze huizen elke dag urenlang onbewoonbaar door verstikkende hitte. De temperaturen sloegen er soms uit tot ver boven de veertig graden, zo stelt het CDA.

Twee jaar geleden trokken meerdere bewoners al aan de bel bij woningcorporatie Nijestee over de extreme hitte in hun huis. Die kregen toen nul op het rekest, met daarbij een botte boodschap: de woningen voldoen aan alle wetten en normen, dus die warmte is uw probleem en niet het onze. Dat mag niet weer gebeuren, aldus CDA-raadslid Etkin Armut: “Wij willen dat het college in afspraken met woningcorporaties en verhuurders een einde maakt aan deze makkelijke uitweg en afdwingt dat verantwoordelijkheid nemen voortaan meer dan een optie is.”

Daarnaast roept het CDA het gemeentebestuur op om, bij het vergeven van nieuwe vergunningen en het verlengen van bestaande vergunningen aan verhuurders, een harde kwaliteitseis te maken van het voorkomen en verkoelen van extreme hitte in woonruimtes. “Wij willen dat verhuurders voortaan verantwoordelijk worden gehouden voor het voorkomen van deze temperaturen en het verkoelen van de woningen.” besluit Armut. “Als student weet ik dat veel medestudenten hier grote hinder van ondervinden. Hetzelfde geldt voor oudere en minder vitale Groningers. We moeten zorgen dat we deze jaarlijkse problematiek oplossen.”

Deel dit artikel: