“Brandweer en bomenwacht hebben erg hard gewerkt, goede hoop dat de wilg het gaat redden”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Natuurmonumenten heeft goede hoop dat de wilg op Kardinge, die maandagavond in de brand raakte, deels behouden kan blijven. Dat laat boswachter Reiner Hartog dinsdagavond weten.

“Als je nu de boom zou bezoeken dan staat alleen de stam er nog”, vertelt Hartog. “We hebben de boom terug moeten brengen van twintig naar zes meter. Vandaag hebben we alles opgeruimd en hebben we de weggehaalde takken versnipperd. Ja, het is enorm balen dat dit is gebeurd. De hoop is nu dat de boom het gaat overleven. Ik ben daar positief over. Mijn verwachting is dat de wilg wel weer uit gaat lopen. Maar het zal in de toekomst nooit meer worden zoals het was. Maar ook als knotwilg zou deze wilg nog tientallen jaren mee kunnen. Over een aantal maanden weten we of de boom het echt gered heeft.”

“Om de tien minuten koelen”
Dat Hartog positief is, is vanwege de inzet van de brandweer en de bomenwacht. “Men heeft gisteravond ontzettend hard gewerkt. De brandweer is tot na 01.00 uur gebleven. Iedere tien minuten hebben ze de buitenlaag van de boom gekoeld met water. Dat is belangrijk, want daar zit het leven. Daar zitten de hout- en bastvaten. De mensen van de bomenwacht hebben de boom in een heel snel tempo gesnoeid. Daarmee kwam ook de weg vrij te liggen om de vuurhaard in de boom te blussen.” Volgens Hartog werden er door de brandweer temperaturen van tweehonderd graden gemeten. In de boom lag de temperatuur naar alle waarschijnlijkheid rond de zeshonderd graden.

Tekst gaat verder onder de foto


De wilg werd maandagavond teruggesnoeid van twintig naar zes meter. Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl

“Voor de hommels is de brand een drama”
De klap voor de natuur is groot. “In het gebied hebben we heel weinig oude bomen. Oude bomen kun je vinden bij boerderijen en op borgen. Maar in de vrije natuur zijn ze op Kardinge weinig te vinden. Deze wilg is één van de weinige oude bomen. Ik was vandaag bij de boom en je ziet dat vogels en hommels zich heel vreemd gedragen. Ze zijn letterlijk de weg kwijt. Voor de hommels is het sowieso een drama. In de boom hadden zij een nest. Ik verwacht dat de koningin om het leven is gekomen. Er vliegen nu nog wat werkers rond de boom. Maar zonder koningin zullen zij niet overleven.”

Maatschappelijke correctie
De brand zorgde direct voor verontwaardigde en boze reacties vanuit de samenleving. “Ik heb dat vandaag ook gezien. Veel mensen kwamen even langs. Men deelde hun herinneringen, men sprak hun afschuw uit. Deze boom staat er al verschillende generaties. In één avondje wordt dat verwoest. Ik denk dat het positief is dat mensen hun afkeuring uitspreken, en ik hoop dat dat geluid bij de daders terecht komt, als die er al zijn. Een maatschappelijke correctie is belangrijk. Hoewel we deze wilg er in de oude vorm niet mee terug zullen krijgen.”