Bart J. krijgt acht jaar en tbs met dwang voor doden Hoogkerker tiener

Bart J, de 24-jarige man die bekende dat hij Dinant Paré uit Hoogkerk vorig jaar juni heeft gedood in de Albert Heijn-supermarkt in Hoogkerk, is maandagmiddag veroordeeld tot acht jaar cel en ongelimiteerde terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging.

Daarmee legt de rechtbank een straf op die iets lager uitvalt dan de eis die het Openbaar Ministerie tegen J. had gevraagd.  Een maand geleden eiste het OM nog tien jaar cel (in combinatie met ongelimiteerde terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging) tegen de Groninger.

Geen moord, maar doodslag

De rechtbank classificeert de dodelijke steekpartij niet als ‘moord met voorbedachten rade’ (zoals het OM dat vorige maand deed), maar als doodslag. De rechtbank komt tot die conclusie, omdat er volgens de rechter onvoldoende bewijs is dat J. de gelegenheid had om na te denken over de betekenis van zijn daad. Maar J. leed niet aan een psychose ten tijde van de dodelijke steekpartij. Daarom is de rechtbank van oordeel dat een aanzienlijke celstraf op zijn plaats is.

De rechter classificeert een tweede geweldsincident waar J. bij betrokken was wel als ‘poging tot moord’. Zes dagen na zijn aanhouding stak J. een gevangenismedewerker neer in Zwolle. Ook daarvoor werd J. maandagmiddag veroordeeld.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens de rechter is J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op herhaling erg groot zonder behandeling. Omdat niet goed is in te schatten hoe goed J. te behandelen is. Hij lijdt aan ernstige psychische stoornissen, ADHD, autisme en een verslaving aan cannabis. Daarom legt de rechtbank ongelimiteerde TBS op. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor grote woede, zo concludeert de rechter uit rapporten van deskundigen uit het Pieter Baan Centrum.

De steekpartij vond vorig jaar juni plaats in de supermarkt van Albert Heijn in Hoogkerk. Vlak na het dodelijke steekincident werd J. aangehouden. De man was een bekende van zowel de politie als de hulpverleningsinstanties. J. bekende dat hij Paré had neergestoken, maar stelde in een waas te handelen. De advocaat van J. pleitte vorige maand dan ook voor een lagere celstraf (drie jaar), omdat J. zou hebben gehandeld in een ‘kortdurende gemoedsopwelling’.

Deel dit artikel: