Tweedaagse expositie ‘Pioneer the Possible’ geopend op Zernike Campus

nieuws
Foto: Johannes Oljelund, Ambassadeur van Zweden in Nederland, via Twitter (@ambsenl)

Volgende week gaan vertegenwoordigers van de provincie en de gemeente Groningen op ‘innovatiemissie’  naar Zweden en Finland. Ter voorbereiding daarop opende de Ambassadeur van Zweden donderdagmiddag een tweedaagse expositie op de Zernike Campus.

Voorafgaand aan de opening gaf Mattias Frumerie, klimaatgezant voor de Verenigde Naties, een inleiding.  Vertegenwoordigers van Zweedse bedrijven, de Groningse overheden en de New Energy Coalition hielden vervolgens een paneldiscussie, onder het toeziende oog van Ambassadeur Johannes Oljelund van Zweden.

De expositie ‘Pioneer the Possible’ toont de actuele stand van zaken van de energietransitie in Zweden. Volgens de organisatie van de tentoonstelling (de New Energy Coalition, een netwerk van kennisinstellingen, bedrijven, overheden en andere organisaties die samen werken aan de energietransitie voor een duurzame toekomst) kan Groningen veel leren van het Scandinavische land als het gaat om de toepassing van hernieuwbare energie in haar industrie. Staalbedrijf Hybrit produceert als eerste en enige ter wereld fossielvrij staal, en bedrijven als Volvo en Scania zijn volgens de New Energy Coalition voorlopers op het gebied van duurzaamheid bij hun productie.