Van Haga stelt Kamervragen na sluiting operatiekamers Martini Ziekenhuis

nieuws

Het sluiten van operatiekamers vanwege personeelstekort geeft, in een welvarend land als Nederland, geen pas. Dat schrijft Tweede Kamerlid Wybren van Haga vrijdagmiddag aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, naar aanleiding van het bericht dat het Martini Ziekenhuis opnieuw gaat snijden in geplande operaties.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft vanaf vrijdag operaties afgezegd door het hoge ziekteverzuim onder personeel. Van de veertien operatiekamers is ongeveer de helft twee weken gesloten. Ook zijn delen van de verpleegafdelingen dicht, zodat personeel waar mogelijk ergens anders ingezet kan worden.

Dit ‘chronische personeelstekort’ in de zorg is volgens Van Haga ‘volstrekt onaanvaardbaar’. De BVNL-voorman pleit dan ook voor een nationale taskforce, die met scenario’s moet gaan komen om snel nieuwe zorgmedewerkers te gaan vinden. “Zeker omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag waarschuwde voor de druk op de zorg die de komende tijd hoog kan blijven,” aldus Van Haga.