Twee studenten uit Stad brengen hulpgoederen naar Oekraïne en nemen vluchtelingen mee terug

nieuws
De studenten Robin Tijhof (l) en Warner van der Louw (r) vertrekken volgende week in een busje met hulpgoederen richting de Pools-Oekraïense grens. Foto: ingezonden

Ze hadden het gevoel dat ze iets moesten doen. De Groningse studenten Robin Tijhof (24) en Warner van der Louw (23). Volgende week vertrekken ze naar de Pools-Oekraïense grens.

Hoi Robin! Wat gaan jullie precies doen?
“Wat we gaan doen is dat we met een busje volgepakt met hulpgoederen naar de Pools-Oekraïense grens rijden. Het is een actie van de Stichting Oekraïne Express die wekelijks busjes laat rijden naar het grensgebied, en daar vrijwilligers voor zoekt. Wij hebben ons dus aangemeld als vrijwilliger. In het grensgebied is een klooster te vinden dat deze periode fungeert als distributiecentrum. Wij brengen de hulpgoederen daar naar toe, en vanuit deze locatie wordt het verder verspreid naar de locaties waar de spullen nodig zijn. Daarna rijden we naar de Poolse stad Przemyśl waar veel Oekraïense vluchtelingen arriveren. De bedoeling is dat we op de terugweg naar Nederland een aantal van hen een lift aan gaan bieden.”

Hoe is het idee ontstaan?
“Ik wilde graag iets doen. Zowel Warner als ik zijn student Journalistiek hier in Groningen, en wij volgen het nieuws op de voet. Toen de oorlog ruim een week onderweg was, toen zag ik beelden voorbij komen van gezinnen die op de vlucht waren, van kinderen met knuffelberen die moederziel alleen op pad waren. Dat gaat mij niet in de koude kleren zitten. Ik wilde iets doen. Maar hoe? Dat was de grote vraag. Ik heb geld overgemaakt naar Giro 555. Maar dat is een actie waarbij ik niet zelf kan beslissen waar het geld precies voor gebruikt wordt. Onlangs zag ik dat een vriend een bericht op sociale media plaatste die ditzelfde heeft gedaan. Vervolgens heb ik mij, samen met Warner, aangemeld.”

Jullie gaan dus hulpgoederen richting de grens brengen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
“Wat we doen is een actie van de Stichting Oekraïne Express en het project Gastgezinnen Oekraïne. Volgende week woensdag vertrekken we in alle vroegte met een busje richting Oekraïne. We zullen in een colonne rijden dat in totaal uit vier busjes bestaat. In dat busje zullen op dat moment waarschijnlijk al wat hulpgoederen liggen. De bedoeling is dat we in Duitsland of Polen een stop gaan maken bij een groothandel. Daar willen we meer hulpgoederen in gaan slaan. Het voordeel daarvan is dat je heel gericht te werk kunt gaan. Als men aan de grens zegt, we hebben behoefte aan flessen met water of jus d’orange, dan kunnen we dat heel gericht in gaan kopen. We kunnen dus leveren wat op dat moment nodig is. Dat we dit in Duitsland en Polen aan willen schaffen is omdat de prijzen van boodschappen in deze landen lager liggen dan hier in Nederland.”

Tekst gaat verder onder de foto


Ook de afgelopen weken reden er al diverse malen busjes met hulpgoederen richting het grensgebied. Foto: Stichting Oekraïne Express

En om de hulpgoederen aan te kunnen schaffen is geld nodig …
“Klopt. En daarom zijn we een donatiewebsite gestart waar mensen ons kunnen steunen. Hoe meer geld mensen overmaken, hoe meer spullen wij kunnen kopen. En hoe meer mensen wij dus kunnen helpen. Daarnaast wordt een klein deel van het geld gebruikt om op de terugweg de Oekraïense vluchtelingen een goede slaapplek te kunnen bieden. De slaapplek die ik en Warner gebruiken, die betalen we uit eigen zak. Het geld dat we na de rit overhouden, dat maken we over naar de Stichting Oekraïne Express.”

Op de terugweg is het de bedoeling dat vluchtelingen met jullie mee kunnen rijden. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
“Ja. We rijden naar het Poolse stadje Przemyśl waar de meeste vluchtelingen uit Oekraïne arriveren. Daar melden we ons voor aan waarna er mensen worden toegewezen die met ons mee gaan rijden. Het gaat om mensen die aangegeven hebben dat ze open staan om naar Nederland te gaan. De bedoeling is dat zij aan gastgezinnen worden gekoppeld. Mocht dat niet lukken, dan gaan ze naar een opvanglocatie in Heerenveen. De organisatie achter de gastgezinnen heet Project Gastgezinnen Oekraïne.”

Nu heb ik de afgelopen periode gesproken met verschillende mensen die hulpgoederen richting het grensgebied hebben gebracht. Wat opvalt in die gesprekken is dat iedereen onder de indruk is van wat men daar ziet, en wat men tegen komt. Ben je je daar bewust van?
“De aanmelding om naar de grens te rijden is een impulsieve actie geweest. Ik zag het voorbij komen op sociale media en ik heb me samen met Warner aangemeld. Hoewel ik al wel langer rond liep met de gedachte om iets voor de vluchtelingen te kunnen doen. En ik ben me bewust van wat we daar aan kunnen gaan treffen, van wat we gaan zien. Maar weet je. Ik wil me niet verstoppen, ik wil mensen die op de vlucht zijn een helpende hand bieden. Ik wil iets doen.”

De pagina om Robin en Warner financieel te steunen is hier te vinden. Meer informatie over de organisatie Oekraïne Express is op deze pagina te vinden. Een centrale donatierekening is hier te vinden.

Deel dit artikel: