Tentoonstelling over Gronings Ontzet in Groninger Museum gratis te bezoeken tijdens openingsdag

nieuws
Foto via Groninger Museum

Volgende week zaterdag (23 april) geeft het Groninger Museum de aftrap voor alle museumactiviteiten rond het 350-jarig jubileum van het Gronings Ontzet in de Stad en de provincie. Tijdens de openingsdag is de grote tentoonstelling in het museum, getiteld ‘Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet’,  gratis te bezoeken voor iedereen.

De tentoonstelling in het museum omvat onder meer met authentieke schilderijen, munten, kanonnen en andere documenten uit deze heroïsche strijd. Behalve voorwerpen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster zelf zoals kerkelijk zilver, zijn reiskleding, zijn borstkruis en zijn servies. Speciaal is ook een grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na de gelukkige afloop werden gemaakt.

Ook de grote gedetailleerde kaart (van 260 bij 70 cm) van de Groninger landmeter Jannes Tideman, die het vertrek van de belegeraars in detail laat zien, wordt tentoongesteld. Het gaat daarbij niet om het origineel, maar een digitale scan van 13 bij 3,5 meter. Het origineel is te kwetsbaar om tentoon te stellen.

Gedurende de gehele openingsdag zijn er feestelijke openingsactiviteiten in en rond het museum. Dj’s Coco Coquiot, Afia en Knelis brengen sfeer in het museum. Ook is er een performance van AFAR #resistance by X_YUSSUF_BOSS en zijn er spoken word optredens van CLASH i.s.m. Noordstaat, met Juku en Jooz. In de entreehal treden studenten van het Prins Claus Conservatorium op. Bezoekers kunnen zelf een spotprent maken in het atelier of kunnen ze een rondleidingen volgen door de tentoonstelling Stad houdt stand. Het actuele programma van de dag en de tijden staan op de website van het museum.