Stadjer (19) krijgt celstraf en jeugd-tbs voor afpersing met nepwapen

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een negentienjarige jongeman uit Groningen is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van  264 dagen en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Hij kreeg de straf, omdat hij vorig jaar augustus een minderjarige jongen zou hebben afgeperst met een neppistool.

De rechtbank neemt daarmee de straf over die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste tegen de jongeman. De straf valt lager uit dan normaal in dergelijke zaken, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is voor de misdrijven. De jonge Stadjer kampt met een cannabisverslaving en verschillende stoornissen. Omdat hij al een strafblad heeft, hangt daar wel een onvoorwaardelijke celstraf aan vast.

De afpersing waarvan hij wordt verdacht, vond vorig jaar augustus plaats in een auto. Onder dreiging van een nepwapen werd de minderjarige jongen gedwongen om bij vier inzittenden in de auto te stappen. De auto reed naar een kerkhof, waar de jongen vervolgens inbond en zestien euro aan zijn afpersers gaf. De jongen nam meteen contact op met de politie en via het kenteken van de auto werden de afperser en de bestuurder opgespoord.

De bestuurder van de auto zal zich op een later moment nog moeten verantwoorden voor zijn betrokkenheid.