Speciale rondleiding vertelt de verhalen achter de verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

nieuws
Foto: Hardscarf via WikiMedia Commons (CC 4.0)

Op de Zuiderbegraafplaats vindt op zondag 1 mei en op dinsdag 3 mei een speciale rondleiding plaats langs de verzetsstrijders die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden.

“De belangstelling varieert heel erg”, vertelt gids Henk Bakker. “We hebben edities gehad dat we met dertig of veertig mensen langs de graven trokken, maar er zijn ook jaren geweest dat je slecht een handjevol belangstellenden had. Het is heel erg afhankelijk van het weer. Als het slecht weer is, dan weet je dat er minder mensen op af gaan komen. Dit jaar zou de belangstelling groter kunnen zijn, omdat vanwege de oorlog in Oekraïne het onderwerp meer in de belangstelling staat.”

“De bezetter is in de laatste dagen als een beest tekeer gegaan”
De verhalen die verteld gaan worden gaan over Groninger verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. “In de laatste dagen van de oorlog zijn er nog heel veel mensen om het leven gekomen. Er was de bezetter veel aan gelegen om sporen uit te wissen en men is toen echt als een beest tekeer gegaan. Als je mensen die informatie hebben vermoordt, dan laat je daarmee ook de bewijslast verdwijnen. Tijdens de rondleiding vertel ik wat voor werk iemand gedaan heeft, wat hun levenssituatie was, waarom en door wie ze zijn opgepakt en waar ze zijn geëxecuteerd.”

Familieleden
Bakker doet de rondleiding niet alleen. “Er zijn twee familieleden die iets komen vertellen. De kleinzoon van Arend van Essen is bijvoorbeeld aanwezig. Zijn opa, een machinebankwerker, werd doodgeschoten in de hal van zijn woning aan het Winschoterdiep. Maarten komt vertellen over zijn oud-oom Hendrik Wichers die bij een overval in januari 1945 werd doorgeschoten door SD’ers.”

Anna Buringa
Alle verhalen maken indruk op Bakker. Maar het verhaal van Anna Buringa maakt misschien wel de meeste indruk: “Groningen was al bevrijd. Anna was op het werk op een kantoor in de stad. In de ruimte ging op een gegeven moment per ongeluk een geweer af toen deze werd schoongemaakt. Daarbij werd Anna dodelijk geraakt. Tjah, heel triest.”

De rondleidingen beginnen op beide dagen om 14.00 uur. Deelname is gratis, waarbij opgave via dit mailadres op prijs wordt gesteld. Meer informatie is op deze website te vinden.