Oranjebuurt klaar voor Koningsdag: “Na drie jaar mogen we eindelijk weer”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Wie Koningsdag Groningen zegt denkt misschien gelijk aan de grote feesten op de drafbaan en in de binnenstad. Maar er is in de stad veel meer te beleven. Volgens Petra Drijver wordt in de Oranjebuurt één van de leukste vrijmarkten gehouden.

Hoi Petra! Hebben jullie er al een beetje zin in?
“Absoluut! We kijken er heel erg naar uit. In het begin van dit jaar waren we nog wat sceptisch. We hadden nog te maken met coronamaatregelen en we wisten niet hoe de vlag er op 27 april bij zou gaan hangen. Maar nu de laatste weken duidelijk is dat het als vanouds door kan gaan, ja dan ontstaat er wel heel veel enthousiasme. Eindelijk na drie jaar mogen we weer iets leuks organiseren.”

Hoe gaat het programma er woensdag uit zien?
“Rond het Nassauplein hebben we onze vrijmarkt. Die gaat ’s ochtends om 09.00 uur open en duurt tot in de middaguren. Daar komen traditioneel veel verkopers en kopers op af. We hebben daarnaast een aantal pony’s waar kinderen een ritje op kunnen maken, kinderen kunnen geschminkt worden, er is een discjockey die mooie en toepasselijke muziek gaat draaien en ook aan de inwendige mens wordt gedacht want er zijn hapjes en drankjes te koop.”

Koningsdag in 2020 en 2021 kende geen doorgang. Denk je ook dat mensen dit jaar meer dan genoeg spullen kunnen verkopen?
“Haha, dat zou zo maar eens kunnen. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten. Wel ontvangen we geluiden dat mensen er veel zin in hebben, dat ze er naar uit kijken. Niet alleen om hun zolder of garagebox wat leger te krijgen, maar ook om weer eens mensen uit de buurt tegen te komen, om bij te kletsen. Ik denk dat veel mensen dat de afgelopen jaren hebben gemist.”

Nu zitten jullie in een wijk die qua naam heel dichtbij het Koninklijk Huis komt. Wordt er ook nog op een bijzondere manier aandacht besteed aan de verjaardag van de Koning?
“We verkopen oranjebittertjes om te kunnen toasten op de koning, haha. Maar als je denkt dat we een heel lied hebben ingestudeerd, dan moet ik je toch teleurstellen. En ik weet zeker dat onze discjockey zijn best gaat doen om het extra feestelijk te maken. Mensen mogen ook verzoeknummertjes aanvragen. Dus ik zou zeggen, denk alvast na wat je zou willen horen, en kom dat woensdag aanvragen. Dan gaan we er een hele leuke dag van maken.”