Open dag Historische Haven Hoogkerk op 23 april

nieuws

De Historische Haven Hoogkerk wordt op zaterdag 23 april geopend. De haven ligt dat weekend bomvol met varend erfgoed en monumentale schepen.

De Historische Haven Hoogkerk in het ruim 450 jaar geleden gegraven Hoendiep is een burgerinitiatief, waarbij werd samengewerkt met de gemeente en de Wijkraad Hoogkerk. Met de haven wil de stichting recht doen aan het rijke nautische en industriële verleden van Hoogkerk. Ruim honderd jaar geleden was het Hoendiep de drukst bevaren vaarweg van ons land, dankzij de vele fabrieken langs het water.

De haven telt acht ligplaatsen en is beschikbaar voor tijdelijk verblijf: van drie tot maximaal zes maanden, voor schepen met een historische uitstraling. De stichting wil in de toekomst de uitstraling van de haven versterken door daar permanent een museumschip af te meren. Het gaat om ‘De Gouwzee’, een tjalk van 23 meter, gebouwd in 1901. Het schip moet gerestaureerd worden en wordt daarna ingericht als bezoekerscentrum annex tentoonstellingsruimte.

De haven wordt op 23 april geopend door wethouder Glimina Chakor aan boord van de Emma, het schip van het Groninger Scheepvaartmuseum. Er zijn gratis rondvaartbootjes en waterfietsen en er is gratis koffie, thee en taart voor alle bezoekers.