Oostzijde Grote Markt mogelijk opnieuw in de prijzen

nieuws
Foto: Rick van der Velde

De Gemeente Groningen maakt, als opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe Oostzijde van de Grote Markt, kans op de Gouden Piramide, een tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De organisatie maakt de genomineerden voor de editie van 2022 donderdag bekend.

De jury voor de prijs roemt de manier waarop de gemeente de regie bleef houden tijdens het bijna twintig jaar durende proces. “Ze nam de inwoners van de stad voortdurend mee, zowel bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan als bij de architectenselecties voor de verschillende nieuwe gebouwen”, schrijft de jury.

De gemeente neemt het op tegen vier andere genomineerden in de strijd om de Gouden Piramide. Naast de Oostzijde van de Grote Markt zijn ook de Stichting Nederlands Auschwitz Comité (Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam), de Vereniging Dorpsbelang Blije (Terp fan de Takomst), de Vereniging Ecodorp Boekel en de woningcorporatie Trudo (Haasje Over, Eindhoven) genomineerd voor de prijs.

In mei en juni 2022 bezoekt de jury de vijf genomineerde opdrachtgevers. De winnaar wordt in oktober 2022 bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een bedrag van 75.000 euro en een trofee.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Groningen een prijs wint voor haar rol in de bouw van de oostzijde van de Grote Markt. Begin dit jaar werd bekend dat ook de NEPROM-prijs, een prijs voor de beste gebiedsontwikkeling, naar Groningen ging.

Deel dit artikel: