“Herdenking van leerlingen De Tamarisk bij Joods Monument was boven verwachting mooi”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Een mooie en indrukwekkende herdenking. Met die woorden blikt directeur Henk Huisinga van basisschool De Tamarisk terug op de herdenking dinsdagavond bij het Joods Monument aan de Hereweg.

“De avond bestond uit twee delen”, vertelt Huisinga. “Allereerst hadden we in een zaal van het Terra mbo de afsluiting van het project ‘Oorlog in de buurt’. Bij dit project zijn kinderen in gesprek gegaan met oudere wijkbewoners die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, of de verhalen uit de eerste overlevering kunnen vertellen. Door middel van deze gesprekken proberen we kinderen duidelijk te maken wat oorlog eigenlijk is, wat de gevolgen zijn, wat het voor je betekend.”

“Tweede Wereldoorlog komt steeds verder te staan”
Huisinga was onder de indruk van het resultaat. “Na afloop ging iemand nog even met een microfoon de zaal in om de reacties te peilen. Eén van de kinderen vertelde toen het project begon men eigenlijk nog helemaal niet zo veel wist van de oorlog, dat men niet besefte wat het precies inhield. En dat is logisch hè? Deze kinderen hebben ouders en grootouders die waarschijnlijk de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt. De periode 1940-1945 komt steeds verder van hun bed te staan. Daarom vinden we dit project ook zo belangrijk, dat kinderen in gesprek gaan met mensen die de verhalen kunnen vertellen, waarmee de herinneringen levend kunnen worden gehouden.” Bij de presentatie werden drie kinderen benoemd tot erfgoeddrager en kregen daarbij een medaille opgespeld door locoburgemeester Isabelle Diks (GroenLinks).

Gedichten en minuut stilte
Daarna vertrok men naar het Joods Monument. “We hebben kransen gelegd, er werd een minuut stilte gehouden en we hebben gedichten voorgedragen. Bij de herdenking waren ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en van de synagoge Folkingestraat aanwezig. Mevrouw DaSilva tekende voor de muzikale omlijsting. Zij had twee mensen meegenomen waarmee ze met z’n drieën het Wilhelmus hebben gespeeld, maar ook een Jiddisch lied ten gehore hebben gebracht.”

“Heel trots”
De herdenking werd afgesloten met een toespraak van locoburgemeester Diks. “Zij had een hele mooie toespraak waarbij ze ook refereerde naar de oorlog in Oekraïne, dat de kinderen deze berichtgevingen ook mee zullen krijgen. Het was een boven verwachting mooie herdenking. Kijk, je hebt te maken met begin puberende kinderen. Maar als je ziet hoe iedereen zich voorbeeldig, respectvol en waardig heeft gedragen, dan ben ik heel trots. Dat we op een mooie en goede manier stil hebben kunnen staan bij de ruim drieduizend Joodse Groningse slachtoffers die tijdens de oorlogsjaren om het leven kwamen, die met het monument herdacht worden.”