Enthousiasme en blije gezichten bij lustrumviering Sloeproeiers Groningen

nieuws
Sloeproeien

Sloeproeivereniging Sloeproeiers Groningen heeft zaterdag onder zonnige omstandigheden haar eerste lustrum gevierd. De viering vond tegelijkertijd plaats met de opening van het nieuwe clubhuis.

“We hadden aan belangstelling geen gebrek”, vertelt Anouk Bruintjes van de vereniging. “Verschillende familieleden van leden grepen de mogelijkheid aan om even te komen kijken, maar ook een aantal introducees hadden zich aangemeld. Deze mensen hadden nog geen ervaring met sloeproeien, en wij hebben hen daar gisteren kennis mee laten maken.”

Ook vond de opening van het clubhuis plaats. “Wij hadden geen clubhuis. De afgelopen jaren beschikten we over twee ligplekken in de Scandinavische Havens. Een clubhuis was altijd een grote wens. Er worden met enige regelmaat ook theoriecursussen gegeven en dat moest altijd bij leden thuis georganiseerd worden. Nu hebben we aan de Eemskanaal Noordzijde, bij het EMG-gebouw, ons eigen plekje. Er waren gisteren ook mensen van een vereniging uit Woudrichem te gast, en zij keken toch wel een beetje jaloers. Wij hebben nu namelijk een plek met een barretje waar we wat kunnen drinken, maar we hebben ook een onderhoudwerksplaats voor onze sloepen. Dat is een hele grote rijkdom.”

“Een aantal introducees wil een tweede les bij gaan wonen”
Terug naar het kennis maken met het sloeproeien: “We hebben diverse korte sprintwedstrijden op het Eemskanaal gehouden. Daarbij hebben we ook onze nieuwe sloep, de St. Ayles Skiff, gedoopt. De introducees hebben we hierin betrokken. En het leuke was dat verschillende deelnemers het roeien heel leuk vonden. Een aantal hebben laten weten ook terug te willen komen voor een vervolgles.”

Sport past bij Groningen
De sloeproeivereniging bestaat op dit moment uit een kleine zeventig leden. “We kunnen twintig mensen per dag laten roeien. Dus we hebben absoluut ruimte voor nog meer leden. En je ziet de populariteit ook groeien. Het is ook een sport die bij Groningen past. We hebben veel waterwegen en ook flink wat mogelijkheden om mooie rondjes te roeien. In mei zijn we bijvoorbeeld van plan om naar het Zuidlaardermeer te gaan roeien.”

Drie sloepen
De vereniging beschikt op dit moment over drie sloepen. Het gaat om twee achtpersoonssloepen en sinds kort beschikt men dus over de St. Ayles Skiff, een vierpersoonssloep. Bij de acht-persoons zit je twee aan twee, bij de vier-persoons zit je achter elkaar. Met de vier-persoons-sloep wil men in juli proberen om wereldkampioen te worden.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de vereniging, en een introductieles bij willen wonen, kunnen op deze website terecht voor meer informatie.