Drie RUG-onderzoekers slepen grote Europese miljoenenbeurzen binnen

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Academiegebouw

Drie onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben onderzoeksbeurzen tot 2,5 miljoen euro gekregen van de Europese Onderzoeksraad. De onderzoekers mogen de ERC Advanced Grants gebruiken om langdurende en grensverleggende onderzoeksprojecten te financieren.

De beurzen zijn bedoeld voor toponderzoekers die belangrijke onderzoeksprestaties op hun naam hebben staan. Met de beurzen wil de Europese Onderzoeksraad grensverleggend onderzoek in Europa bevorderen.

Professoren Maria Antonietta, Bart van Wees en Siewert-Jan Marrink kregen de beurzen. Loi gaat met het geld metamaterialen (ontworpen materialen die niet in de natuur voorkomen) maken op nanoschaal, die zo kunnen worden afgesteld dat ze op specifieke golflengtes licht ontvangen of afgeven. Ook Van Wees bouwt en bestudeert nanoapparaten en onderzoekt manieren waarmee energie kan worden getransporteerd, zonder dat dat veel warmte oplevert. Marrinks onderzoek bevindt zich op het snijvlak van de biologie, natuurkunde en scheikunde. Hij wil een computermicroscoop ontwikkelen, die kan inzoomen op biomoleculen. Daarvoor gaat Marrink grote computersimulaties gebruiken.

De beurzen zijn bedoeld voor een periode van vijf jaar.