Van de Groningers bracht inmiddels 6,4% een stem uit voor gemeenteraadsverkiezingen

nieuws
Een vrouw brengt haar stem uit in het stembureau in de gereformeerde kerk PKN in Ten Boer (Foto: Bram Koster)

Op de eerste twee dagen van de gemeenteraadsverkiezingen heeft 6,4% van de stemgerechtigde Groningers een stem uitgebracht. Dat blijkt uit data van de gemeente Groningen.

Vanwege de coronapandemie was besloten om het aantal dagen waarop gestemd kan worden uit te breiden tot drie. In de gemeente Groningen waren maandag en dinsdag zestien stembureaus open. Het opkomstpercentage lag na de eerst dag op 2,5%. Op de tweede dag heeft dus 3,9% de gang naar het stembureau gemaakt. Vier jaar geleden, toen er slechts op één dag gestemd kon worden, lag het opkomstpercentage op 44,1%.

Niet alle gemeenten in Nederland hebben hun opkomstcijfers up-to-date. Met 6,4% lijkt Groningen bovengemiddeld te zitten. In de gemeente Oost-Gelre ligt de opkomst na twee dagen op 2,4%. In Winterswijk op 8,1% en in Oss op 9,5%. Op woensdag zullen de meeste mensen naar het stembureau gaan. In Groningen zijn de 122 stemlokalen vanaf 07.30 uur tot 21.00 uur geopend.