OM eist drie jaar cel tegen man uit Kampen (28) voor uitbuiting 16-jarige meisje uit Groningen

nieuws

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een celstraf van 36 maanden tegen een 28-jarige man uit Kampen. Hij zou een 16-jarig meisje voor zich hebben laten werken in de prostitutie.

Het OM sprak zich niet uit over de woonplaats van het meisje, maar volgens Dagblad De Stentor is het meisje afkomstig uit Groningen. Ze zou de man in de zomer van 2020 hebben leren kennen en vervolgens een seksafspraak met hem hebben gemaakt in een Gronings hotel. Volgens de Officier van Justitie regelde de Kampenaar seksadvertenties voor de minderjarige Groningse, stelde hij een werkkamer voor haar beschikbaar in zijn huis in Kampen en bracht hij het meisje ook af en toe naar een adres voor escortservice.

De Kampenaar ontkent het meisje tot prostitutie te hebben aangezet en stelde dat ze hem zelf vroeg om haar te helpen. Maar uit de aangifte van het meisje kwam een ander verhaal naar voren. Samen met het OM stelt ze dat de verdachte zes tot acht afspraken per dag voor haar regelde en vervolgens de verdiensten inpikte. Daarnaast zou hij haar hebben geïntimideerd en onder andere met een vuurwapen hebben gedreigd. Na vier maanden vertrok het meisje voor een vakantie, waarna het contact stopte. Wel zou de Kampenaar haar nog hebben gechanteerd met privé-video’s.

“Degene die een minderjarige in de prostitutie helpt, noemen we een mensenhandelaar”, benadrukte de officier van justitie. De Kampenaar heeft volgens het OM ‘flagrante inbreuk gemaakt op geestelijke en lichamelijke integriteit’ van het 16-jarige slachtoffer, terwijl ze ook te kampen had met een instabiele thuissituatie. “Verdachte heeft het slachtoffer ‘behoorlijk de vernieling in geholpen’”, besluit de officier. “Hij heeft haar slechts ingezet om daar zelf financieel wijzer van te worden, en op geen enkele wijze inzicht gegeven in de laakbaarheid van zijn handelen.”

De rechter doet over twee weken uitspraak tegen de verdachte.