Gemeente waarschuwt: ‘Vang je thuis Oekraïners op? Ze moeten zich inschrijven’

nieuws
Foto: Willemijn Kemp

Mensen die thuis Oekraïense vluchtelingen opvangen, moeten er rekeningen mee houden dat zij zich wel op dit adres moeten inschrijven. Die waarschuwing deed de gemeente Groningen dinsdagochtend uitgaan.

Mensen die Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbieden, bijvoorbeeld via Takecarebnb (Nederlands) of Sharemyhome, moeten hen een afspraak laten maken bij de gemeente om zich in te laten schrijven op het adres waar ze verblijven. Voor vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties, regelt de gemeente de afspraak en het vervoer voor de inschrijving, maar niet voor vluchtelingen die bij gastgezinnen of in beschikbaar gestelde woningen verblijven.

De vluchtelingen moeten alle Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en akten meenemen naar de afspraak bij de gemeente. Ook moeten alle personen die ingeschreven moeten worden mee naar de afspraak. Dat betekent dus ook dat alle kinderen mee moeten. Zij worden ook zonder documenten ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.

Een afspraak maken kan via de website van de gemeente. 

 

Deel dit artikel: