Forum Groningen organiseert benefietvoorstelling voor Oekraïne

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Forum Groningen organiseert aanstaande zondag een benefietvoorstelling waarbij de volledige opbrengst naar Giro 999 van Stichting Vluchteling gaat ten behoefte van de situatie in Oekraïne.

In samenwerking met Imagine Filmdistributie wordt de anti-oorlogsfilm Donbass van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa vertoond. Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Loznitsa heeft met zijn film een praktische handleiding gemaakt voor het overleven in zo’n hel. Donbass is de naam van het oblast in het oosten van Oekraïne waar sinds 2014 hevig strijd wordt gevoerd tussen separatisten, criminele bendes en Russische troepen die het opnemen tegen het lokale Oekraïense leger.

Centraal in de film staat wat echt is en wat fake news is. Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. “Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.” De regisseur won met de film in het Cannes-programma Un Certain Regard de prijs voor de Beste Regie. Informatie over de benefietvoorstelling vind je hier.

Meer informatie over Giro 999 van Stichting Vluchteling vind je op deze pagina.

Een trailer van de film is hieronder te bekijken: