Steeds meer Groningers melden zich bij voedselbank, onder meer door prijsstijgingen

Steeds meer mensen maken gebruik van de Voedselbank aan de Ulgersmaweg. In januari daalde het aantal aanmeldingen nog, maar dat sloeg begin februari om. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer aanmeldingen bij.

Volgens bestuursvoorzitter Maria Jongsma zijn er meerdere oorzaken voor het toenemende aantal aanmeldingen. Zo kunnen Groningers zich nu rechtstreeks aanmelden bij de voedselbank. Hierdoor merkt Jongsma dat meer mensen dat durven te doen. ‘Toch schamen mensen zich om naar de voedselbank te gaan. Nu hoeven ze niet meer via instanties worden doorverwezen, maar kunnen ze zich rechtstreeks bij ons aanmelden.’ vertelt Jongsma.

Andere redenen zijn de toenemende kosten voor levensmiddelen en energie. Deze zorgen voor problemen bij mensen die het financieel al wat zwaarder hebben. De voedselbank helpt dan ook om de stijging van de energiekosten te verzachten. ‘Zo delen wij bijvoorbeeld gratis spaarlampen uit.’ vertelt Jongsma.

Door het aantal nieuwe aanmeldingen moet de voedselbank ook genoeg voedsel inzamelen. Jongsma maakt zich hier echter geen zorgen over. ‘Wij zijn heel druk bezig om de voedseltoevoer te vergroten. Op landelijk niveau wordt er goed gecoördineerd, waardoor de landelijke stromen toenemen. Dus ik verwacht dat we aan de vraag kunnen voldoen.’

Deel dit artikel: