Vaarverbod afgekondigd in Stad vanwege hoogwater; ook andere wateren rond Stad dicht (update)

nieuws
Foto Joris van Tweel

Vanaf maandagavond 21.00 uur geldt een algeheel vaarverbod op de wateren in de stad Groningen. Dat heeft de havenmeester maandagmiddag laten weten. Ook waterschap Noorderzijlvest besloot maandag al haar wateren op slot te doen voor scheepvaart.

Ook de bruggen in de Stad blijven tot nader bericht dicht. Het waterpeil in de wateren rond de Stad staat nu op 85 centimeter boven NAP, maar dat kan tot en met dinsdagochtend nog met ongeveer dertig centimeter stijgen.

Waterschap Noorderzijlvest sluit alle wateren af

Aan het einde van de maandagmiddag besloot Waterschap Noorderzijlvest om alle vaarwegen in haar gebied af te sluiten voor de scheepvaart.

Vanaf vanavond 18.00 uur zijn tot nader order het Aduarderdiep en het Reitdiep afgesloten voor varend verkeer. Het Winschoterdiep, het A.G. Wildervanckkanaal en de Rensel gaan vanaf middernacht vierentwintig uur dicht.

Eerder op de dag besloot Rijkswaterstaat al om het Eemskanaal  vanaf maandagavond 18.00 uur tot en met dinsdagavond 23.00 uur af te sluiten voor alle vaarverkeer. Rijkswaterstaat doet dat in overleg met waterschap Hunze en Aa’s.

Vanaf maandagavond 21.00 mag er niet gevaren worden op de volgende wateren:

  • het Eemskanaal
  • het Verbindingskanaal (Trompbrug t/m Emmabrug)
  • de Diepenring, (Museumbrug t/m Steentilbrug)
  • het Reitdiep, (Plantsoenbrug t/m Plantaanbrug)
  • het Oosterhamrikkanaal, (Zaagmuldersbrug t/m Oliemuldersbrug)
  • het Eendrachtskanaal (Westerhavensluis t/m Abeltasmanbrug)
  • het Oude Winschoterdiep (Griffebrug t/m Antwerpenbrug)
  • het Hoendiep (Hoendiepsbrug t/m CSM-brug)

Daarnaast is er geen  brugbediening mogelijk in de stad Groningen.

Ook woonschepen moeten oppassen

Ook woonboootbewoners in de Groninger wateren moeten tijdens de hoge waterstand goed opletten. Het woonschepencomité waarschuwt de bewoners de water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen goed in de gaten te houden. Ook mogen touwen tussen de boot en de kade niet te strak komen te staan.