Tiener krijgt celstraf en voorwaardelijk jeugd-tbs voor overvallen op tankstations in Stad

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Een overval op het tankstation aan de Zonnelaan en een mislukte overval bij een tankstation aan de Paterswoldseweg kosten een 17-jarige jongeman uit Groningen een celstraf (jeugddetentie) van 220 dagen en voorwaardelijke opname in een jeugdinstelling (jeugd-tbs). Die straf legde de rechter de jongeman donderdagmiddag op.

De rechtbank legde dezelfde straf op die het OM twee weken geleden tegen de jonge Groninger had geëist. Hoewel de PIJ-maatregel nog niet wordt uitgevoerd, moet de jongeman zich wel verplicht laten behandelen en komt ook onder elektronisch toezicht te staan. De verdachte moet daarnaast bijna 2.500 euro aan schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers.

Naast de twee overvallen op de tankstations, legde de rechtbank de staf ook op voor een mishandeling die de 17-jarige Stadjer in juli vorig jaar pleegde op het schoolplein van praktijkschool Heijerdahl aan de Kluiverboom. Ook zou hij een straatroof hebben gepleegd op het Koerspad, maar daarvoor vond de rechter te weinig bewijs.

Na de mislukte overval op het tankstation aan de Paterswoldseweg meldde de tiener zichzelf bij de politie. De jongeman is volgens de rechter verminderd toerekeningsvatbaar voor zijn daden, omdat hij lijdt aan een autismespectrumstoornis, een lichte verstandelijke beperking en hechtingsproblematiek door een traumatisch verleden. De kans op herhaling is volgens de rechter groot, maar de jongeman krijgt met een verplichte behandeling en een voorwaardelijke PIJ-maatregel nog wel een laatste kans om zelf zijn gedrag te veranderen.