“Speciale campagne om 15.000 niet-Nederlanders in gemeente naar stembus te krijgen”

nieuws
Foto: Henk Ellérie

In de gemeente Groningen wordt een speciale campagne opgetuigd om niet-Nederlanders te wijzen op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Dat liet burgemeester Koen Schuiling (VVD) weten.

Schuiling reageerde daarmee op vragen van raadslid Justine Jones van GroenLinks. “Het onderwerp heeft volop onze aandacht”, laat Schuiling weten. “In onze gemeente wonen 15.000 niet-Nederlanders. Dit zijn een hoop stemmen en een hoop zetels. Omdat velen niet weten dat er verkiezingen in aantocht zijn, komt er een speciale campagne om hen hier bij te betrekken.”

Campagne
Volgens Schuiling wordt onder andere op social media aandacht gevraagd voor de verkiezingen, maar komen er ook borden in het straatbeeld te staan die de internationals moet bereiken. “In het Engels zal worden uitgelegd dat er gestemd kan worden en dat dit belangrijk is.” Maar volgens de burgemeester is dat niet alles. Iedereen die geregistreerd staat in de gemeente krijgt een stempas thuis gestuurd, met daarbij een brief van de burgemeester. Op de achterkant van deze brief staat informatie in het Engels. De Verkiezingskrant die in de aanloop naar de verkiezingen wordt verspreid zal Engelstalige informatie bevatten, en ook komt er een Engelstalige pagina online op de gemeentewebsite.”

“U als partij bent ook zelf aan zet”
Schuiling: “Eerder dit jaar is er door studenten van de Hanzehogeschool onderzoek gedaan hoe niet-westerse mensen betrokken kunnen worden bij de verkiezingen. Dit heeft goede input opgeleverd, die we nu ook gebruiken. Zo gaan we contact zoeken met studentenorganisaties en onderwijsinstellingen en gaat er op 28 februari een verkiezingsdebat georganiseerd worden door het SIB voor internationals. En tot slot, bent u als raad ook zelf aan zet als het gaat om verkiezingsuitingen”, adviseert Schuiling de raadsleden.