Patiënten met bipolaire stoornis hebben dubbel zoveel stofwisselingsklachten

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Stofwisselingsklachten komen tweemaal zoveel voor bij mensen met een bipolaire stoornis. Daarom leven zij gemiddeld tien jaar minder lang dan mensen die geen psychiatrische aandoening hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Psychiater Benno Haarman van het UMCG onderzocht met Lifelines-gegevens de aanwezigheid van klachten rondom stofwisseling (het zogeheten metabool syndroom) bij 493 patiënten met een bipolaire stoornis. Het gaat om klachten zoals een verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Haarman vergeleek deze gegevens met een even grote groep van deelnemers die geen psychiatrische aandoening hebben.

In westerse landen heeft ongeveer 2 procent van de bevolking last van een bipolaire stoornis. Uit het onderzoek blijkt dat het metabool syndroom bij deze mensen twee keer zo vaak voorkomt als bij mensen zonder stoornis. Het gaat om resp. 30,6 procent en 14,2 procent van de mensen. Bij patiënten die roken, een hoger BMI hebben en/of antidepressiva gebruiken, kwam dit méér voor. Verder bleek dat ruim de helft van de deelnemers met een bipolaire stoornis geen betaalde baan heeft.

Volgens Benno Haarman benadrukt het onderzoek het belang dat deze mensen hebben bij een goede behandeling van bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol.