Misdaadverslaggever Mick van Wely geschorst voor seksueel ongewenst gedrag

nieuws
Foto: Andreas Camilleri via Wikimedia Commons

Mediahuis Nederland heeft de uit Groningen afkomstige misdaadverslaggever Mick van Wely sancties opgelegd wegens seksueel ongewenst gedrag. Dat maakte het Mediahuis (de werkgever van de verslaggever voor De Telegraaf) donderdagavond bekend. Van Wely is uit voorzorg geschorst en zijn werkgever heeft een onderzoek ingesteld.

De maatregel volgt op diverse meldingen door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen van het bedrijf. De hoofdredactie van De Telegraaf is hier vorige week donderdag van op de hoogte gesteld.

Ook RTL heeft alle nevenactiviteiten van Van Wely voorlopig ‘on hold’ gezet, zo stelt het bedrijf in een reactie bij RTL Boulevard. John van den Heuvel, die met Van Wely samenwerkt (onder meer bij RTL CrimeDesk) stelt op Instagram voorlopig te stoppen met de samenwerking met Van Wely.

Van Wely maakt excuses: ‘Grenzen overschreden met mijn handelen’

Van Wely zelf geeft toe dat hij over de schreef is gegaan, zo schrijft hij in een verklaring: “Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.”

Schrik bij hoofdredactie Telegraaf

De hoofdredactie van De Telegraaf, de huidige werkgever van Van Wely, is aangeslagen door het nieuws: “Dit is een drama voor alle betrokkenen, in het bijzonder de vrouwen. Er worden maatregelen getroffen en er is nazorg aangeboden aan de melders.” “Wij willen een veilige werkomgeving voor onze medewerkers”vult Mediahuis-directeur Rien van Beemen aan. “We hebben het advies van het Meldpunt Integriteit gevolgd en maatregelen opgelegd die leiden tot een veiligere werkomgeving. We hebben sancties opgelegd die recht doen aan de bevindingen van het Meldpunt Integriteit.”

Lang in Groningen actief als journalist en schrijver

De in Groningen geboren en getogen Van Wely werkte voor zijn aanstelling bij De Telegraaf vijftien jaar voor het Dagblad van het Noorden en was actief bij andere Noord-Nederlandse media. Van Wely schreef daarnaast meerdere boeken rond misdrijven, die verschillende keren werden bekroond met journalistieke prijzen.