Meerdere clubs in Stad zetten streep door opening na dreiging 15.000 euro boete

nieuws
Foto: Kopjek

Meerdere nachthorecazaken uit Groningen die van plan waren om hun deuren zaterdag na 22.00 uur open te houden, hebben toch besloten om dat niet te doen. De hoge dwangsom die de gemeente dreigde op te leggen aan de ondernemers is daar de aanleiding voor.

De Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland stuurde deelnemende organisaties vrijdagochtend een mail. De mail kwam in handen van Stadsblog Sikkom. In de mail valt te lezen dat zaken die zich niet voor 13.00 uur hadden afgemeld voor de actie, preventief een dwangsom van tussen de tien- en vijftienduizend euro opgelegd zouden krijgen van de gemeente. Als de horecazaken de actie zaterdagavond doorzetten, wordt de dwangsom verbeurd en moet de zaak worden ontruimd. 

Onder meer PALACE, EM2, Paradigm en Kopjek zetten streep door protest

Een aantal van de ondernemers die met de actie ‘De Nacht Staat Op’ wilden meedoen heeft daardoor besloten hun deelname af te blazen. “We zijn genoodzaakt jullie voor de zoveelste keer slecht nieuws te brengen”, schrijft Kopjek. “Onder hevige druk van de gemeentelijke bestuursorganen en onder dreiging van gigantische boetes hebben wij moeten besluiten het event te cancelen. De gemeente heeft op het allerlaatste moment aangegeven een preventieve last onder dwangsom van 15.000 euro te geven aan alle partijen die zaterdag de deuren gaan openen. Hierdoor is het financieel onmogelijk voor ons om de deuren te openen zaterdag, hoe graag we dat ook willen.”

Ook Paradigm, Zeven en PALACE zetten een streep door de opening. “We willen niet in een juridisch conflict belanden”, schrijft PALACE op Instagram. “Ook willen we onze goede relatie met de gemeente niet vertroebelen en we willen vooral vanuit een positief karakter onze stem later horen.”

“We hadden graag tot het uiterste willen gaan, om de druk vol te houden en keken reikhalzend uit naar komende zaterdag om te zien of regeringen van gedachten zouden veranderen en het zouden tolereren, maar dat is organisatorisch onhaalbaar” schrijft Paradigm. “We zijn wel blij om te zien dat onze vorige verklaring veel positiviteit heeft losgemaakt en de regering eindelijk gaat versoepelen.”

Gemeente: ‘Veel horeca gaat niet open, dat was het doel’

De gemeente bevestigt de werkwijze die wordt gehanteerd. “We hebben afstemming gehad met andere burgemeesters, onder meer in het Veiligheidsberaad. Groningen handelt hiermee in lijn met andere gemeentes”, vertelt Hans Coenraads, woordvoerder van de gemeente Groningen. Groningen hanteert (net als anderen) een beleid waarin preventief dwangsommen kunnen worden opgelegd. “Doel van dit instrument is om te voorkomen dat de overtreding plaatsvindt”, vult Coenraads aan. “Dit hebben we kenbaar gemaakt aan ondernemers en aan de KHN. We zien dat horecaondernemers nu besluiten niet open te gaan en dat was ook het doel.”

Coenraads benadrukt dat de gemeente blij is dat de horeca op deze manier gehoor geeft aan de oproep om niet open te gaan en is blijven praten met de gemeente.

Nachtburgemeester: “Diep teleurgesteld en denk velen met mij”

Nachtburgemeester Merlijn Poolman laat in een reactie weten diep teleurgesteld te zijn in de manier waarop de gemeente de ondernemers onder druk heeft gezet.

“Door deze harde lijn te trekken naar de ondernemers en de bezoekers van de nacht laat de gemeente zien dat zij liever buigt voor het destructieve nachtbeleid dat Den Haag al twee jaar voert dan dat zij op enige wijze tegemoetkomt aan de grote zorgen die leven in de nacht”, aldus Poolman. “Het gaat hier om ondernemers die nog steeds totaal geen zicht hebben op verbetering van hun situatie gezien de aankomende versoepelingen werkelijk niets voorstellen waar de nacht iets aan heeft, de schulden steeds hoger oplopen en steun abominabel is.”

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Paradigm, Groningen (@paradigm050)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KopjeK (@kopjek)