Horeca over een week tot 01.00 uur open; stadions en theaters eind deze maand weer vol (update)

Als het aan minister Kuipers van Volksgezondheid ligt, mag de horeca haar deuren vanaf volgende week vrijdag tot 01.00 uur ’s nachts open houden. Kuipers legde deze intentie donderdagavond schriftelijk voor aan de Tweede Kamer.

De horeca mag vanaf volgende week vrijdag maximaal vijfhonderd mensen naar binnen laten. In de brief staat ook dat locaties waar vijfhonderd bezoekers of minder samenkomen, geen anderhalve meter afstand en vaste zitplaatsen hoeven te handhaven. Bij locaties waar meer dan vijfhonderd mensen bij elkaar komen, moeten nog wel vaste zitplaatsen zijn en blijven mondkapjes verplicht. Maar ook hier wordt de anderhalve meter losgelaten. De coronapas blijft noodzakelijk voor toegang tot alle plekken waar het kabinet wil versoepelen.

Kuipers stelt daarnaast de anderhalve meter op 25 februari helemaal los te willen laten. Dat zou betekenen dat ook festivals en andere evenementen weer mogelijk worden en ook plekken als bioscopen, theaters en voetbalstadions weer hun volledige capaciteit mogen benutten. Bij festivals en andere grote evenementen blijft wel gelden dat alle bezoekers een negatieve coronatest moeten hebben (het zogenaamde ‘1G-beleid). Dan mogen ook hier, net als in de nachthoreca, weer meer dan vijfhonderd mensen bij elkaar komen.

De versoepelingen hangen nog wel af van het advies van het OMT naar de regering. Dit advies volgt vrijdag, waarna ook de burgemeester hun toestemming nog moeten geven. Volgende week dinsdag volgt een nieuwe corona-persconferentie van het kabinet, dit keer met alleen minister Kuipers.