Groningers kunnen kiezen uit 16 partijen

nieuws
foto Joris van Tweel

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 februari doen zestien partijen mee. Dat bleek dinsdag bij een zitting van het Openbaar Stembureau.

De Groningers kunnen kiezen uit elf partijen die nu in de raad zitten, en vijf partijen die daarin nog niet vertegenwoordigd zijn. Het gaat om de Partij voor het Noorden, Forum voor Democratie, Partij voor de Zuinigheid, Belang van Nederland en de (nog) blanco kieslijst van Teunis Dokter.

Drie lijsttrekkers zijn ook al statenlid van de provincie Groningen. Het gaat om Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden , Dennis Ram van de PVV en Robert Pestman van Belang van Nederland.

De gemeenteraad telt 45 leden. De grootste fractie is GroenLinks met elf zetels. Daarna volgen de PvdA (6), D66 (5), SP (5), VVD (4), ChristenUnie (3), Partij voor de Dieren (3), CDA (2), 100% Groningen (2), Stadspartij (2), Student & Stad (1) en PVV (1).