Bruls: “Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om regels komend weekend te handhaven”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Dat politiebonden hun leden hebben opgeroepen om komend weekend niet te gaan handhaven bij het nachthorecaprotest betekent niet dat er niet gehandhaafd gaat worden. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad laten weten.

Bruls gaat daarmee achter burgemeester Koen Schuiling (VVD) staan. De Groningse burgemeester maakte woensdagmiddag bekend dat er komende zaterdag gehandhaafd gaat worden. “Als je zaterdag als nachthoreca open gaat dan heb je een fiks probleem”, liet Schuiling weten. Bruls vertelt dat gemeenten diverse mogelijkheden hebben om regels te laten handhaven. “Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist”, aldus Bruls.

Volgens Bruls heeft de politie de verantwoordelijkheid om in te grijpen. “We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels.” Het palet aan maatregelen waar gemeenten verder gebruik van kunnen maken is bijvoorbeeld het sluiten voor een bepaalde periode van een horecagelegenheid tot het intrekken van de horecavergunning.