Vriendelijke dakloze “dief”: “Soms heb ik wel 20 sleutelbosjes op zak”

Een dief die je sleutels teruggeeft. Dat klonk als een bijzonder verhaal voor Joke Bajema toen ze haar fietssleutels opeens niet meer kon vinden. Wel vond ze een briefje: “afzender, de vriendelijke dakloze ‘dief’.”

Zijn eigenlijke naam is Tony en zwerft rond de stad. Door de hele stad vind hij fietsen die niet op slot staan. Hij wil zijn justitiële verleden graag achter zich laten en probeert daarom in plaats van fietsen te stelen, de fietsen terug te geven. Dit doet hij door briefjes op de fietsen achter te laten.

Het komt bijna elke dag voor dat Tony sleutels in fietsen aantreft. “Soms wel 20 sleutel bosjes per dag”. Zo ook de sleutel van Joke Bajema. “Ik liep terug uit de HEMA, maar kon mijn sleutels niet vinden. Toen zag ik het briefje en aan het einde van de straat stond iemand met mijn sleutels. Na een ontroerend gesprek heb ik hem een kleine beloning gegeven”, aldus Joke.

Tony wacht nog op een eigen woonruimte zodat hij niet meer op straat hoeft te leven. Maar om dit leven achter zich te laten vind hij nog best moeilijk. “Ik heb mijn hele leven al op straat geleefd. Je kan mij wel van de straat afkrijgen, maar de straat niet uit mij”, aldus Tony.