UMCG vraagt minister Kuipers om nieuwe besluitprocedure kinderhartchirurgie

nieuws
Foto via UMCG

Het UMCG vraagt in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, de besluitvorming om de kinderhartchirurgie uit Groningen weg te halen, te herzien. Dat meldt RTV donderdagmiddag.

Kuipers wil dat de kinderhartchirurgie over enkele jaren alleen nog plaatsvindt in het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Tegen het besluit is in de noordelijke provincies geprotesteerd, onder meer door de politiek en patiënten. De laatste groep vreest straks uren langer te moeten reizen voor een ziekenhuisbezoek. Een petitie tegen de sluiting werd meer dan 250 duizend keer getekend. De Tweede Kamer praat half februari over de plannen.

Volgens de leiding van het UMCG stikt het besluit van Kuipers van de foute aannames en verkeerde informatie. De minister heeft inmiddels allerlei extra informatie toegestuurd gekregen. Het UMCG pleit voor een onafhankelijke commissie die een goede afweging maakt. Mocht Kuipers bij zijn standpunt blijven, dan sluit het UMCG een gang naar de rechter niet uit. Het ziekenhuis vreest dat diverse andere specialismen uit Groningen verdwijnen als de kinderhartchirurgie wordt opgeheven.