LTO Noord wil meer Groningse schoolklassen op bezoek bij boerderijen

nieuws
Foto Andor Heij. Blaarkop, koe

Steeds minder kinderen komen van een boerderij en daardoor weten veel kinderen tegenwoordig steeds minder goed waar het eten en drinken vandaan komt. Als het aan LTO Noord ligt, gaat de provincie Groningen helpen om daar verandering in te brengen.

De land- en tuinbouworganisatie vindt dat de  provincie Groningen  scholen in de provincie moet gaan wijzen op de mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een boerderij. Ook moet de provincie geld beschikbaar stellen voor deze schoolbezoeken, omdat boeren graag een kleine vergoeding willen voor hun werk en de scholen zo middelen hebben voor het vervoer naar de boerderijen.

“Wij vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de voedselproductie”, aldus Brenda Timmerman, regiobestuurder bij LTO Noord. “Ook geeft zij aan waarom zij dit zo belangrijk vindt. ‘Het is belangrijk om kennis te hebben over eten. Wat is wel gezond en wat is niet gezond. Wat is de impact op het milieu. Kies je ervoor om vegetarisch te eten of niet. Kinderen staan nu en ook later in hun leven voor een hoop keuzes.”

Volgens LTO Noord gaan nu al een aantal klassen langs bij een boerderij. “Boeren en boerinnen valt daarbij op dat het voor zowel de leerlingen als de leerkrachten vaak nieuw is”, vervolgt Timmerman. “Ze vinden het heel spannend en moeten aan alles wennen. Toch zijn ze vaak wel onder de indruk. Aan het einde van de dag gaan ze met meer kennis en tevreden terug naar huis.”