Twee RUG-onderzoekers treden toe tot select gezelschap van jonge topwetenschappers

nieuws
Foto's via Rijksuniversiteit Groningen

Volgend jaar treden dr. Else Starkenburg en prof. dr. Lisa Herzog, beide werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, toe tot De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Elk jaar kiest DJA tien nieuwe leden uit onderzoekers die minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 22 maart volgend jaar.

Starkenburg werkt als ’tenure-track staflid’ aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de RUG. Ze onderzoekt daar de vroege geschiedenis van de Melkweg en omliggende sterrenstelsels. Herzog werkt aan de Faculteit Wijsbegeerte en het Centrum voor Filosofie, Politiek en Economie van de RUG. Zij bestudeert en publiceert hier onder meer over democratie op de werkvloer, beroepsethiek en de rol van kennis in democratieën. Andere thema’s die haar na aan het hart liggen zijn diversiteit en interdisciplinariteit.

De Jonge Akademie is een platform binnen de KNAW waar jonge topwetenschappers met een vernieuwende visie op wetenschap en wetenschapsbeleid activiteiten organiseren voor verschillende doelgroepen op het gebied van wetenschap en maatschappij en interdisciplinariteit.